PIJAVICA NANELA OGROMNU ŠTETU DOMAĆINSTVU U SELU ŽIVICA: Vidoju uništen plastenik i stradalo JAGNJE!
Plastenik, Foto: Rina

mini tornado

PIJAVICA NANELA OGROMNU ŠTETU DOMAĆINSTVU U SELU ŽIVICA: Vidoju uništen plastenik i stradalo JAGNJE!

Ovo nije prvi put da se takozvana pijavica javlja u Srbiji

Objavljeno:

Još jedna vremenska neprilika zadesila je meštane Dragačeva. Pored snega koji je pao u sred proleća, u selu Živica došlo jedopojave mini tornada - "pijavice", koja je Vidoju Jovičiću napravila totalnu katastrofu u domaćinstvu.

„Desilo se pre nekoliko dana, odjednom kao da je došlo do neke eksplozije i onda je snažna oluja nosila sve pred sobom. Od jačine vetra u vazduh su podignute bale sena, potpuno uništen plastenik i ubijeno je jedno jagnje. Sve je trajalo nekoliko minuta, ali za to vreme pričinjena je velika materijalna šteta“, rekao je za RINU Vidoje Jovičić iz sela Živice.

Ovu prirodnu pojavu Dragačevci ne umeju da objasne, a ni najstariji meštani ne mogu da se sete da se nekad desilo nešto slično.

„Kasnije smo uvideli da je verovatno u pitanju bila ta „pijavica“ koja nosi sve pred sobom. Samo je sreća što je kratko trajala, ne znam šta bi bilo sa domaćinstvom i stokom da je potrajala malo duže“, kaže Vidoje.

Inače, ovo nije prvi put da se takozvana pijavica javlja u Srbiji, a prema rečima meteorologa pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi. Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.