VELIKA TURISTIČKA ATRAKCIJA NA ZAPADU SRBIJE: Srpsku pećinu posetilo 120.000 gostiju!
Stopića pećina, Foto: Printscreen/youtube

biser balkana

VELIKA TURISTIČKA ATRAKCIJA NA ZAPADU SRBIJE: Srpsku pećinu posetilo 120.000 gostiju!

Dok pandemija korone "vlada" planetom, sve više posetilaca traži utočište u prirodi, van gradova, daleko od modernog sveta

Objavljeno:

U predelu između Rožanstva i Trnave, na severoistočnoj padini Zlatibora nalazi se jedan od najlepših speleoloških bisera Balkana. Veliki broj turista ni po koju cenu ne želi da propusti čaroliju koju pruža ova pećina, te je iz tog razloga ukupan broj posetilaca prelazi brojku od 120.000.

Stopića pećina od 6. aprila ima novo radno vreme, od 9.30 do 18. časova, pa je atrakcija u kojoj je prva istraživanja obavio čuveni Jovan Cvijić, dostupna svim radoznalcima.

Pećinu savremeno opremljenu rasvetom koja svetlost baca na površinu krečnjaka debelog više od 100 metara iz perioda triasa, duž atraktivnih staza dugih čak 1.692 metra, čini pet celina. To su Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadame, te kanalski i rečni kanal.

Dok pandemija korone "vlada" planetom, sve više posetilaca traži utočište u prirodi, van gradova, daleko od modernog sveta. Zlatiborska sela "meta" su desetina hiljada turista.

- Sirogojno, Gostilje, Rožanstvo, LJubiš, tripkova, Mačkat, Rudine, Kriva reka i ostala zlatiborska sela gosti biraju kao bazu, a odatle kreću u planinarske, biciklističke, ribolovačke i šetačke avanture. - kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibora - Kulturno - istorijske zmanenitosti daju posebnu draž Zlatiboru koji je pino više od strogog turističkog središta planine. Doživljaj je videti muzej na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu i graditeljsku i zanatsku istoriju srpskog naroda.

Svako zlatiborsko selo nudi svoju priču, a u vremenu pandemije, ova odredišta postala su pravo otkrovenje za hiljade posetilaca u svako doba godine, jer razgraničenih turističkih sezona na najposećenijoj srpskoj planini - više nema.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.