''VAKCINACIJA JE JEDINO REŠENJE, MORA BITI OBAVEZNA ZA LEKARE'': Stav Dr Jankovića je VEOMA JASAN!
Dr Janković objasnio, Foto: RTS printskrin

VAŽNO

''VAKCINACIJA JE JEDINO REŠENJE, MORA BITI OBAVEZNA ZA LEKARE'': Stav Dr Jankovića je VEOMA JASAN!

Anesteziolog i zamenik direktora UKC u Nišu Radmilo Janković na pitanje da li bi prijavljivao kolege Lekarskoj komori rekao je da u poslednjih godinu dana ima previše posla da bi potkazivao kolege

Objavljeno:

Broj vakcinisanih lekara je veliki a onih koji iznose stavove u javnosti protiv vakcinacije je izuzetno mali i oni iznose stavove koji nisu utemeljeni u nauci, ocenili su danas u emisiji Uranak TV K1 direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić i zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu Radmilo Jaković.

Dinić je ocenio da je problem ustupanje neproporcionalne veličine medijskog prostora antivakcinašima, jer se oni mogu nabrojati na prstima jedne ruke.

"Velika većina lekara u zdravstvenim ustanovama je vakcinisana. Lekarska komora je sa SANU, Medicinskim fakultetom i Rektoratom potpisala deklaraciju za podršku vakcinaciji. Bilo ko iznoseći u nauci ne utemeljene stavove, unosti nemir, pa će po prijavi, trpeti posledice naše komore i države", rekao je Dinić.

On je naveo da se postupak u lekarskoj komori protiv Jelene Stojković vodi od 2017. godine zbog stavova o morbilama, a da su sada protiv nje stigle i nove prijave.

Dodao je da trenutno okupljanja veća od pet ljudi nisu dozvoljena zbog epidemije, i naglasio da će svi postupci koji su na stendbaju biti rešeni.

On je istakao da podržava to što je policija privodila antivaksere zbog širenja panike, i dodao da će lekar iz te grupe ako se utvrdi postojanje krivičnog dela, snositi posledice i u Lekarskoj komori Srbije.

Dinić je rekao da se postupak u komori vodi i protiv Branimira Nestorovića, po prijavi grupe kolega podnetoj pre osam meseci Sudu časti, i dodao je da maksimalna kazna koja može da se izrekne oduzimanje licence na pet godina.

Na interesovanje da li mogu biti gonjeni lekari koji pacijente posavetuju da sačekaju sa vakcinacijom, Dinić je odgovorio da takva preporuka mora imati osnov u mogućim kontraindikacijama kod konkretnog pacijenta.

On je obavestio pacijente da ako to nije slučaj, mogu takvu situaciju da prijave Lekarskoj komori jer se može posumnjati na povredu profesionalne odgovornosti lekara.

Anesteziolog i zamenik direktora UKC u Nišu Radmilo Janković na pitanje da li bi prijavljivao kolege Lekarskoj komori rekao je da u poslednjih godinu dana ima previše posla da bi potkazivao kolege.

On je ocenio da komora i država moraju da imaju telo koje to radi.

"Vakcinacija u zdravstvenim ustanovama, mora biti apsolutno obavezna, posebno u ovakvim okolnostima pandemije", istakao je Janković.

Založio se da medicinski radnici koji to odbiju ili budu na minimalcu tokom pandemije ili da pređu da rade u crvene zone.

"Situacija je previše ozbiljna i tragična. Želim da se i ja kolege vratimo normalnom životu. Pa, 70 posto srpskihi anesteziologa je u kovid bolnicama i intenzivnim negama. Zaboravili su na svoj osnovni posao", rekao je Janković.

Dodao je da su direktori bolnica prošle nedelje na sastanku podržali inicijativu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da bude obavezna vakcinacija za medicinske radnika.

Kaže da je tada ocenjeno da je za to neophodno promeniti zakon.

Janković je izneo podatak da je do sada vakcinu primilo oko 2.000 radnika Univerzitetskog KC u Nišu uključujući i kovid bolnicu u Kruševcu, što je oko pedeset posto, i ocenio da tom brojkom nije zadovoljan.

On je podsetio da je postoji jedinstvo struke u pozivu za vakcinaciju, da je podržavaju i kolege u organizaciji Ujedinjeni protiv kovida i drugi lekari.

"Mislim da postoji društveni konsenzus da se vakcinom borimo protiv ovoga", rekao je Janković.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.