HRVATI SE SPREMAJU ZA EKSTREMNO VREME: Ka Balkanu je upravo krenuo LEDENI DŽIN SA SEVERA!
Foto: Printscreen

AU!

HRVATI SE SPREMAJU ZA EKSTREMNO VREME: Ka Balkanu je upravo krenuo LEDENI DŽIN SA SEVERA!

Temperatura vazduha će pasti za 10-ak stepeni u odnosu na ponedeljak.

Objavljeno:

Zbog nadolazeće promene vremena DHMZ je izdao posebno saopštenje.

U nastavku ga prenosimo u celosti:

Nakon promene početkom prazničkog vikenda sa kojom je zahladnelo, lokalno je bilo i izraženijih pljuskova kao i oluje koja je obiežila i sam Uskrs, ponedeljak će doneti mirnije i toplije vreme. Ipak, pad pritiska vazduha, jačanje jugozapadnjaka i juga najaviće novu promenu koja stiže u utorak.

Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uslova, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

Naime, sa severozapada će se do naših krajeva tokom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog vazduha.

Promena će već početi od ponedeljka i u noći na utorak sa jačim naoblačenjem i padavinama prvo na severozapadu i zapadu zemlje. Hladan vazduh brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere sa jakim severnim i severoistočnim vetrom i jakom olujom.

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponege duž obale, posebno severnog Jadrana, brzo prelaziti u susnežicu i sneg.

Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave grada.. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premeštati dalje na jugoistok.

Lokalno će u kratko vreme pasti veća količina padavina te će u unutrašnjosti nastati snežni pokrivač. Temperatura vazduha će pasti za 10-ak stepeni u odnosu na ponedeljak.

Iako će padavine do srede već svuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina nedelje doneće hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegde će ga biti i duž obale. U uslovima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo prolećno vreme.

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.