OTKRIVENA PRAVA ISTINA O TOME KAKO SE VAKCINE U SRBIJI ČUVAJU: Po pravilu, najvažnija stvar se radi U TOKU NOĆI!
Vakcine, Foto: Emilija Jovanović

VAKCINE I ČUVANJE

OTKRIVENA PRAVA ISTINA O TOME KAKO SE VAKCINE U SRBIJI ČUVAJU: Po pravilu, najvažnija stvar se radi U TOKU NOĆI!

Vakcine iz Kine po dolasku u Srbiju smeštaju se u Farmalogistu u hladne komore gde su posebni uslovi i temperatura od 2 do 8 stepeni, dok se PCR testovi čuvaju na režimu do minus 20 stepeni u posebnim komorama

Objavljeno:

Preko Farmalogista, jedne od veledrogerija u Srbiji kojima je država poverila distribuciju vakcina,prosleđeno je oko dva miliona kineskih vakcina i milion PCR testova, a jedan od osnivača Farmalogista i predsednik Grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije Miomir Nikolić kaže da je distribucija svakodnevna i da se odvija uglavnom noću.

Vakcine iz Kine po dolasku u Srbiju smeštaju se u Farmalogistu u hladne komore gde su posebni uslovi i temperatura od 2 do 8 stepeni, dok se PCR testovi čuvaju na režimu do minus 20 stepeni u posebnim komorama " Podaci kako je izgledao transport do Srbije očitavaju se odmah po dolasku količina i uz pomoć parametara sa data logera dokazuje se da je transport bio adekvatan. Tako obezbeđujemo da se bezbednost i kvalitet leka sačuva", kaže Nikolić za Tanjug.

Dodaje da je distribucija vakcina svakodnevna i da se odvija po pravilu noću.

"Kada građani vide da vakcinacija ide zadivljujuće lagano, da nema redova ni čekanja, mi smo jedan od tih u lancu koji najčešće noću popunjavaju frižidere u kojima se nalaze vakcine", kaže on.

"Veledrogerije u Srbiji imaju uslove za smeštaj. Država ne bi mogla, bez naše zajedničke podrške i aktivnosti, da ovako savršeno organizuje vakcinaciju", smatra on i dodaje kako je vakcinacija složen posao jer se mora obezbediti i sijaset neophodnih medicinskih sredstava poput špriceva i igala.

U ime veledrogerija Nikolić kaže da je privilegija koju je država obezbedila građanima Srbije pored više vrsta vakcina i više vrsta lekova za teška stanja kovida.

"Jako smo ponosni što se lek kompanije Eli "Lili" Bamlanivimab našao u terapiji kovida u Srbiji. On je za u terapiji za ozbiljna stanja kovida, kao monoklonsko antitelo, a pored Srbije u Evropi se primenjuje samo u Mađarskoj, Češkoj i Nemačkoj", ističe on.

Dodaje da se već duže vremena koriste lekovi Aktemra i Favipiravir kao značajni u terapiji kovida.

"Možemo da kažemo građanima da mi privilegiju imamo ne samo kroz izbor vakcina, već i terapije lekovima koju mnoge zemlje trenutno željno očekuju", kaže on.

Zaključuje da je to sve uradila država a da su veledrogerije samo vozari i da kao farmaceuti znaju značaj te robe za lečenje ljudi.

Veledrogerije u Srbiji, kaže on razmatraju i kako na efikasno obavljanje njihovog posla kada je reč o nabavci i proizvodnji lekova može uticati blokada Sueckog kanala koja se nedavno dogodila.

"Posledice će biti vidljive za nekoliko meseci zato što sve sirovine i potrošni materijal za farmaceutsju industriju dolazi iz Kine i Indije. To je zaglavljena roba koja treba tek da uđe u proizvodne procese najvećih evropskih multinacionalnih kompanija", objasnio je on.

Rekao je da se sada razmatraju opcije i varijante kako to može da utiče na snabdevenost Srbije.

" Radimo pojačane narudžbine određenih grupa proizvoda za koje predviđamo da će biti nestašice. Nestašicu ne najavljujemo, ali se može desiti posle mesec do dva dana", rekao je Nikolić.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.