PROTEST U NOVOM SADU zbog najave plana u regulacije priobalja Dunava
Protest, Foto: Filip Plavčić

NOVI SAD

PROTEST U NOVOM SADU zbog najave plana u regulacije priobalja Dunava

U proglasu Novog optimizma se navodi da je jedno od ključnih prava za opstanak društva i države pravo na zdravu životnu sredinu i pravo građana da pokreću građanske i političke inicijative da odbrane ugrožena prava

Objavljeno: 16:10h

Povodom najavljenog donošenja Plana regulacije priobalja Dunava danas je na nasipu Dunavac-šodrošu održan protest u organizaciji pokreta "Novi optimizam" pod nazivom "Vidi, Gari, možemo zajedno", sa porukom da ugrožavanje ekoloških prostora radi gradske urbanizacije ne može biti jednostrana odluka i trenutni hir vlasti.

Na protestu, na kome se okupilo više stotina građana, predstavljena je inicijativa čiji je cilj, kako je navedeno, da okupi ugledne javne ličnosti, nevladine organizacije, građanske inicijative i opozicione političke stranke u "zajedničkoj borbi" protiv vlasti i njenih nacionalnih i lokalnih projekata koji su, kako se tvrdi, u dubokoj suprotnosti sa interesima građana.

U proglasu Novog optimizma se navodi da je jedno od ključnih prava za opstanak društva i države pravo na zdravu životnu sredinu i pravo građana da pokreću građanske i političke inicijative da odbrane ugrožena prava.

Okupljenima su se danas između ostalih obratili predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Zzeljko Bodrožić, beogradski arhitekta Dragoljub Bakić, aktivista iz Smedereva Nikola Krstić Kolja...

Protesti protiv plana generalne regulacije priobalja Dunava, koji kolokvijalno slovi u medijima kao "Novi Sad na vodi", a koji još nije usvojen, za cilj bi imao izgradnju ekološko-sportskog, ali i stambeno-poslovnog prostora i objekata, počeli su u septembru prošle godine.

Održavaju se u delovima Novog Sada poznatim kao Šodroš, Ribarac, Dunavac i Kamenička ada, a oni koji protestuju zahtevaju donošenje Akta o zaštiti područja Kameničke ade, Ribarca i Šodroša, kao i zabranu stanogradnje u plavnom području.

Bonus video:

00:23

JA SAM SE VAKCINISAO, VAKCINIŠTE SE I VI Grad Beograd i Vladika Stefan pozivaju sve da se PRIDRUŽE AKCIJI

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.