KRIZNI ŠTAB PRELOMIO, IMA ZNAČAJNIH PROMENA: Donete su NOVE MERE koje na snagu stupaju OD PONEDELJKA!
Završena sednica, Foto: Damir Dervišagić, Emilija Jovanović, Profimedia

PALA ODLUKA

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO, IMA ZNAČAJNIH PROMENA: Donete su NOVE MERE koje na snagu stupaju OD PONEDELJKA!

Ove mere počinju da važe od ponedeljka

Objavljeno: 17:47h

Na upravo završenom Kriznom štabu dogovoreno je da se dozvoli otvaranje ugostiteljskih objekata u baštama i na otvorenom uz poštovanje propisanih mera. Rad uslužnih delatnosti, prehrambenih prodavnica, teretana produžen je na 22 časa.

Ove mere počinju da važe od ponedeljka. Razmatrano je i otvaranje tržnih centara, ali je konstatovano da i ukoliko budu otvoreni, neće početi da rade pre srede.

Otvaranje tržnih centara proći će još jednu proveru i analizu situacije i broja zaraženih Kovidom.

Prema saznanjima Blica rad kafića i restorana na otvorenom imaće pravila koja će strogo morati da se poštuju. Biće neophodno poštovati distancu od devet kvadratnih metara po osobi ili 50 odsto popunjenosti kapaciteta.

Relaksaciju mera koja kreće od ponedeljka predložila je premijerka Ana Brnabić. Njenom predlogu nije se usprotivio medicinski deo Kriznog štaba.

Očekuje se početak obraćanja Kriznog štaba:

Zoran Gojković:

"I dalje imamo veliki broj teško bolesnih, zdravstveni sistem je preopterećen".

"Večeras bi trebalo da stigne prvi kontigent iz Kovaks programa, očekuje se 56.000 doza AstraZeneke. Sledeće nedelje još pola miliona kineske i 106.000 Fajzerove vakcine".

"Beleži se manji pad broj zaraženih u velikim gradovima, prvenstveno u Beogradu, u Novom Sadu se stanje stabilizovalo"...

"Predlog Kriznog štaba je da, ukoliko nam brojke za vikend budu dobre, se od ponedeljka omogući ugostiteljskim objektima koji imaju mogućnost rada na otvorenom, pod uslovima koje ćemo tačno definisati".

"Od ponedeljka će se radno vreme svih objekata produžiti maksimalno do 22 sata".

"Na graničnim prelazima moraju se poštovati uredbe i mere, niko ne može da uđe bez PCR testa ili dokaza o vakcinaciji".

"Što se tiče nastave u školama, učenici (srednjoškolci i stariji osnovci) ostaju na onlajn nastavi".

Dr Darija Kisić Tepavčević:

"Prelazak granice nije poseban faktor rizika ako se pridržavate preventivnih mera".

"Svi koji se nisu vakcinisali, apelujem da iskoriste tu dobrobit koju ovde imamo. Putovanje ne treba da bude razlog za vakcinaciju, već zato što je to najjače oružje protiv virusa".

"Očigledno da postoji značajan broj okupljanja širom zemlje, jer je ovako veliki broj novozaraženih. Nemamo inspektora za svakog od nas. Stotine ekipa su svakodnevno na terenu".

"Treba da se ugledamo na Izrael, koji je prednjačio po svemu. Kada je broj revakcinisanih prešao 60 odsto, došlo je do rapidnog pada novozaraženih. Mi smo drugi, odmah iza Izraela po procentu primanja druge doze".

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.