UMRO SVETOZAR CRNOGORAC: Ubio ga je koronavirus!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA

UMRO SVETOZAR CRNOGORAC: Ubio ga je koronavirus!

Predvodio je zajedno sa svojim bratstvom Crnogorac obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u svom rodnom selu Stari Dulići kod Gacka

Objavljeno:

Svetozar Crnogorac, dugogodišnji predsednik Zavičajnog kluba Gačana, umro je u Beogradu je u 71. godini života od posledica virusa korona.

Bio je jedan od najaktivnijih zavičajnih pregalaca srpske Hercegovine. Kao uspešan poslovni čovek nikad nije odstupio od svog patriotskog i nacionalnog opredeljenja, pa je dao aktivan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu i sa čuvenom Gatačkom brigadom se upisao u red stvaraoca Republike Srpske.

Svoje poslovne kontakte je iskoristio za skupljanje pomoći Srpskoj Hercegovini tokom ratnih i poratnih godina.

Predvodio je zajedno sa svojim bratstvom Crnogorac obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u svom rodnom selu Stari Dulići kod Gacka.

Kao predsednik kluba Gačana pokretao je mnoge humanitarne akcije i pomagao socijalno ugrožene porodice u zavičaju.

Bio je dugogodišnji potpredsednik Koordinacionog odbora svih zavičajnih hercegovačkih udruženja u Srbiji. Vodeći brigu ne samo o svom Gacku, nego i o celoj Hercegovini, pokrenuo je čitav niz akcija od kojih je najznačajnija Hercegovačka akademija posvećena obnovi Prebilovaca i podizanju Hrama Vaskresenja.

Pomagao je izdavačku djelatnost čiji je sadržaj bio usmeren na očuvanje srpske nacionalne kulture i nesebično pomagao zemljacima i svim ljudima dobre volje u raznim životnim okolnostima.

Plenio je harizmom, pa nije čudo što su tradicionalna sijela Gačana predstavljala ujedno i najmasovniji skup Hercegovaca u Beogradu.

Boreći se za prava srpskih povratnika sa svojim bliskim saradnicima i uz pomoć SPC stizao je i do Valentina Incka sa zahtevima da se sačuva srpsko ime u dolini Neretve.

Hercegovci u Srbiji ga pamte kao čoveka velikog srca, širokih pogleda i dobrih i časnih namera.

Bonus video:

00:23

JA SAM SE VAKCINISAO, VAKCINIŠTE SE I VI Grad Beograd i Vladika Stefan pozivaju sve da se PRIDRUŽE AKCIJI

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.