DR JAKOVLJEVIĆ JE REKAO VAŽNU STVAR O VAKCINACIJI TINEJDŽERA: Za njih bi mogle da postoje DVE OPCIJE
Vakcinacija, Foto: Printscreen/Youtube

OBRATITE PAŽNJU

DR JAKOVLJEVIĆ JE REKAO VAŽNU STVAR O VAKCINACIJI TINEJDŽERA: Za njih bi mogle da postoje DVE OPCIJE

Kompanije Fajzer i Biontek su prošle nedelje počele sa istraživanjem u okviru kojeg su vakcinisana i mlađa deca

Objavljeno:

Kompanije Fajzer i Biontek su saopštile danas da je njihova vakcina protiv korona virusa veoma efikasna i da podstiče snažan imuni odgovor kod dece uzrasta od 12-15 godina, čime se otvara put da se, u narednim nedeljama, od nadležnih u SAD zatraži odobrenje za hitnu upotrebu.

U kompaniji Fajzer se nadaju da bi vakcinacija dece ovog starosnog uzrasta mogla da počne pre početka naredne školske godine i podsećaju da je njihova vakcina već odobrena za imunizaciju osoba od 16 i više godina, preneo je Rojters.

U istraživanju na 2.260 adolescenata ustanovljeno je da je obolelo svega 18 mladih u grupi koja je primila placebo, dok je u grupi koja je zaista vakcinisana efekat bio 100 odsto i niko nije inficiran.

Kompanije Fajzer i Biontek su prošle nedelje počele sa istraživanjem u okviru kojeg su vakcinisana i mlađa deca, pa se veruje da bi vakcine Fajzer/Biontek mogle da primaju i 6-mesečne bebe.

O vakcinaciji dece govorio je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević koji kaže da je ovo dobra vest za grupu ljudi koja, osim što se razboljeva od koronavirusa, i širi bolest prema starijima. Kaže da mlađi oboljevaju od Kovida-19, u najvećem procentu slučajeva sa blagim simptomima, dok kod starijih nema garancija da će oboleti sa blagom slikom.

"Kod starijih adolescenata čak imamo i teže kliničke slike, tako da je ovo zaista dobra vest", kaže Jakovljević za TV Vesti.

Tokom pandemije je, kaže, očigledno došlo do sučeljavanja tehnologija i vakcina na globalnom nivou. Stoga je, kaže, potpuno logično da Fajzer ima bezrezervnu podršku države koja stoji iza njega, pa i Izraela.

"Za mene je potpuno logično da Bela kuća stane iza svoje kompanije", kaže dr Jakovljević.

Dodaje da će ova vest sigurno biti vest broj 1 u svim naučnim časopisima jer je reč o primeni leka na osetljivim grupacijama kao što su stariji, deca i trudnice.

"Sve vakcine koje su i kod nas registrovane u 2020. godini primenjivane su sa velikom rezervom kod starijih osoba, sem Fajzera, i jedino su indicije da se Sinofarm može primenjivati kod dece. Sputnik je posle 25. decembra izbacio podatke da je bezbedan za primenu i kod starijih od 60 godina, dok i dalje ne znamo kakve bi efekte ova vakcina imala na mlađe od 18 godina", kaže dr Jakovljević.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.