MAJKA I OTAC MALOG GAVRILA IZAŠLI SU PRED SRBIJU: Verujemo u humane ljude, Gavrilo će otići na lečenje!
Foto: Kurir tv

POŠALJITE 937 na 3030

MAJKA I OTAC MALOG GAVRILA IZAŠLI SU PRED SRBIJU: Verujemo u humane ljude, Gavrilo će otići na lečenje!

Tako su snovi jedne porodice srušeni u sekundi.

Objavljeno: 20:14h

Vatrogasac Đorđe Vukićević uzeo je traku sa terena i stavio je na aukciju kako bi pomogao malom Gavrilu Đurđeviću, koji boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije i kome je potrebno 2,5 miliona dolara za lek "Zolgensmu" i lečenje u inostranstvu.

Za pomoć malenom Gavrilu licitiralo se na sajtu Limundo, a izuzetno velike svote novca navele su njihov tim da provere svaku ponudu. Ubrzo se ispostavilo da je mnogo ponuda lažno, te je tako sa 1.280.000.000 dinara, prava ponuđena cena spala na 10.000.000.

Tako su snovi jedne porodice srušeni u sekundi.

O ovom slučaju, ali i o Gavrilovoj bolesti i lečenju govori njegova mama u emisiji ,,Usijanje'' na Kurir TV-u. Emisija je počela u 19:30.

EMISIJU MOŽETE GLEDATI OVDE

Majka Nevena ostala je slomljena kada je videla da su ponude lažne. Nevena i Aleksandar Đurđević su imali dosta da kažu na ovu temu.

- Nada se nije izgubila. Verujemo u humane i dobre ljude i da će Gavrilo uspeti da ode na lečenje - odgovorila je Nevena na pitanje da li je izgubila nadu posle ovog skandaloznog događaja.

Mama malog Gavrila
foto: Printscreen/Kurir tv

Prava licitirala cirfa je malo preko šest miliona dinara i ova cifra je istinita, taj čovek se raduje što će pomoći malom Gavrilu, saznali su gledaoci emisije.

- Kada smo saznali da je Đorđe uzeo traku i da je stavio na licitaciju bili smo prijatno iznenađeni. Očekivali smo da će se skupiti novac, bili smo srećni, osetili smo nadu - govori Garvrilova majka.

- Licitacije su išle noću, bio sam sa par drugara na vezi. Nismo mogli da verujemo šta se dešava. Posumnjao sam kada je došlo na milijardu dinara. Tada sam gledao profile ljudi koji licitiraju na Limundu - priča otac Aleksandar na pitanje kako je shvatio da je uplata ipak lažna.

Gavrilovi roditelji
foto: Printscreen/Kurir TV

Advokat Radivojević objašnjava da se radi o kupoprodaji, tačnije da je neko objavio da će se ta stvar prodati na licitaciji. Javno nadmetanje oko cene, kako kaže, previđeno je u strogim uslovima kako se ta licitacija vrši. Zakon kaže da svako ko učestvuje mora da položi 10 odsto kupoprodajne cene, a sada čak 15 posto od početne cene.

Osim civilne kazne, nema načina da se kazni bilo ko. Organizator licitacije mora da vodi računa da bi obezbedio licitaciju - navodi Radivojević i dodaje:

- Ako neko ima ponudu i prihvati tu ponudu, mehanizam koji može da se sprovede je da se natera da se isplati. Ta cena od milijardu i trista miliona je prihvaćena, taj čovek ju je prihvatio kao poslednju. Problem je što ti sajtovi gde se kupci nadmeću, nemoguće je skoro naći osobe koje prave svoje naloge.

- Shvatili smo da nema novca ujutru. Krenuli su polako da spuštaju cenu, dok nije pala na 6 miliona - govori Aleksandar.

- Trećeg marta smo pokrenuli akciju, prikupljeno je za nepunih mesec dana oko 500.000 evra.

Porodici malog Gavrila treba oko 2.5 miliona da bi otišao na lečenje.

973 na 3030 POMOZITE GAVRILU.

- Gavrilo je rođen kao zdrava beba, nakon mesec dana primetili smo da mu se javlja motorička slabost. Potražili smo pomož lekara, posumnjali su na hipotoniju, ali motorika je bila sve slabija dok Gavrilo nije mogao da pomeri glavicu, nogice, ruke...Potražili smo privatno pomoć i dobili smo uput za Tiršovu. Lekari su rekli da imamo 10 odsto šansi da se ne radi o spinalnoj mišićnoj atrofiji. Od početka sumnje na bolest, ja sam sebe pripremala na to, pre dobijanja zvanične dijagnoze - drhtavim glasom opisuje užas kroz koji je prošla Nevena.

- Kada smo dobili dijagnozu, doktor nas je uputio u samu bolest, da sada ima olakšanja koja će mu pomoći. Gube se osnovne životne funkcije. Gavrilo za sada koristi niv, noću, da lakše diše. Ne razvijaju mu se mišići kako treba i zato mu aparat pomaže - navodi majka.

Mali Gavrilo porodica
foto: Kurir TV

Aleksandar kaže da je početak bio snažan:

- Lepili smo bilborde, flajere, išli smo po kafićima. Firma u kojoj radim, ja sam vozač, izašla mi je u susret, nikakvih problema nije bilo.

Krađa kutije za malog Garvrila, kaže, desila se ovako:

- Kod drugara u kafiću se sve desilo. Tri, četiri dana nakon početka akcije. Ukradene su kutije s novcem. Bilo je, po pretpostavki mog drugara, 15.000 dinara tu.

Advokat Radivojević dodaje da će ta lica biti kaznjena i da penalni sistem osim posebne prevencije šalje i snažnu poruku da tako nešto ne treba da se radi. Ista stvar je i ovoj nesrećnoj licitaciji, dodaje.

Kakav je plan, šta lekari prognoziraju?

- Kontaktirali smo sa bolnicama u Sloveniji i Mašarskoj, očekujemo ponude. Slali smo Gavrilove snimke i dobili informaciju da polažu veliku nadu u njegov oporavak, jer je sačuvao funkciju disanja, gutanja, motorički bolest nije uznapredovala. Za svako dete sa ovom bolešću je najidealnije da primi terapiju što pre. Postoje neke norme kao što je kilaža do 12 kilograma, on ima oko 7 kilograma. Nadamo se da će se novac prikupiti - objašnjava Gavrilova majka.

Roditelji su želeli da upoznaju vatrogasca koji je pomogao njihovom detetu i progovorili su o susretu.

- Dogovorili smo se da se vidimo i nismo očekivali da ćemo ga videti danas, jako smo se prijatno iznenadili, jako nam je drago zbog toga - priča Nevena i dodaje:

Roditelji Gavrila
foto: Kurir TV

- Svi humani ljudi, mediji, nisu svesni svoje humanosti. To je za njih normalno, ne očekuju nikakvu zahvalnost. To je Đorđe, to su svi koji su nam pomogli. Neko ko pošalje jednu porukicu i to je od srca, to je možda neko samo to ima. Jedna baka nam je donela 230 dinara i to je ono što ima.

Još jednom, pomozite Gavrilu i pošaljite poruku

973 NA BROJ 3030

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.