ŠABAČKO PORODILIŠTE: Porodila se žena koje je po prijemu saznala da ima koronu, bilo je važno da beba bude dobro!
Ilustracija, Foto: Profimedia

lepa vest

ŠABAČKO PORODILIŠTE: Porodila se žena koje je po prijemu saznala da ima koronu, bilo je važno da beba bude dobro!

Iako nije imala tegobe, niti sumnju na korona virus, antigenski test koji se radi u ovoj ustanovi prilikom svakog prijema pokazao je da je pozitivna

Objavljeno:

U šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ porodila se žena zaražena korona virusom.

Trudnica nije znala da ima koronu kada se javila u bolnicu, veće je to otkriveno antigenskim testom prilikom prijema na odeljenje. Porođaj je prošao bez komplikacija, a nakon testiranja bebe, potvrđeno je da nema koronu. I majka i novorođenče osećaju se dobro.

Kada je dobila porođajne bolove, trudnica je stigla u porodilište. Iako nije imala tegobe, niti sumnju na korona virus, antigenski test koji se radi u ovoj ustanovi prilikom svakog prijema pokazao je da je pozitivna.

Kontrolnim testom infekcija je potvrđena, što je zahtevalo potpuno drugačiji tretman prilikom porođaja.

- Pacijentkinja nije imala značajne tegobe, sem gubitka čula mirisa i ukusa, ali nam je potvrdila da je to bilo u januaru. Trenutno se osećala dobro, tako da je i ona bila zatečena na prijemu kada smo joj saopštili da je test pozitivan. Bez obzira što porođaj zahteva duboko disanja, ona nosi masku, a mi smo u skafanderima, sa vizirima i propisno obučeni, tako da zaista nije bilo problema – kaže dr Julijana Janošević, ginekolog akušer.

Doktorka ističe da je trudnica, bez obzira na okolnosti, bila veoma pribrana i sarađivala sa lekarima, uz strah i brigu za bebu, što je, kako ističe, neminovno u ovakvim situacijama. Porodila se prirodnim putem i na svet donela devojčicu.

- One u tom momenti ne razmišljaju o koroni, već samo da beba bude dobro. Nakon porođaja smeštena je u zaseban deo sa bebom, koji je opremljen za pacijentkinje sa KOVIDOM. Mi smo danas ponovili PSR testiranje i kod majke i bebe. Testovi su bili negativni, ali mi ćemo ih ponoviti još jednom da budemo sigurni da je sve u redu. Majka doji bebu i obe se osećaju dobro – ističe doktorka Julijana koja je bila deo tima i sa svojim kolegama porodila pacijentkinju inficiranu koronom.

U šabačkoj bolnici spremni su za brigu o svim o pacijentima koji imaju koronu, a posebno vode računa da infekcija ne uđe na neko od odeljenja.

- Kad se otkrije da je trudnica pozitivna, mi je smeštamo u zaseban deo, odnosno sivu zonu. Naš osnovni zadatak je da ne unesemo korona virus u porodilište, a da porođaj obavimo u najboljim mogućim uslovima i odgovornošću. Ponašamo se kao da radimo u normalnim uslovima – ističe.

Doktorki Julijani ovo je drugi porođaj trudnice obolele od korone. Za razliku od ove pacijentkinje koja je u grupi asimptomatskih, u januaru je porađala trudnicu sa izraženim simptomima na korona virus.

- Meni je najveći strah da mi ne zamagle naočari. O drugom i ne razmišljamo, već samo da pomognemo trudnici, da joj damo savet i da je ohrabrimo da se ne plaši. Znate, samo kad izgovaramo tu reč „korona“, nije lako – kaže doktorka.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.