NJIHOVA BORBA JE TRAJALA DUGIH 9 GODINA: Priča Marije i Saše koji su PRVI dobili dete iz ODMRZNUTOG EMBRIONA!
Beba, Foto: Profimedia

USPELO JE

NJIHOVA BORBA JE TRAJALA DUGIH 9 GODINA: Priča Marije i Saše koji su PRVI dobili dete iz ODMRZNUTOG EMBRIONA!

Danica je rođena 19. februara. Mama je ostala trudna u junu prošle godine. Taj put je bio dug

Objavljeno:

Par Vujičić, Saša i Marija iz Kragujevca proteklih devet godina borili su se za potomstvo. Ovog februara njihova želja se konačno ispunila. Na svet je došla ćerkica Danica i time postala prva beba rođena iz odmrznutih embriona u najmlađem državnom centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

Kako mama Marija kaže za Telegraf.rs, na novog člana porodice navikli su se lako.

- Pa, to smo najviše želeli. Da je lako, nije, ali nije nikome lako. Sa lakoćom to prevazilazimo. Bili smo spremni, ako može čovek da bude spreman na nešto što nije iskusio lično - kaže o prvim danima sa mezimicom.

Danica je rođena 19. februara. Mama je ostala trudna u junu prošle godine. Taj put je bio dug. Za 20 godina veze Marija i Saša proveli su devet godina pokušavajući da postanu roditelji. Prva prirodna trudnoća desila se 2012. godine. Bila je vanmaterična. Zbog toga joj je odstranjen jedan jajovod. Šanse su se, kaže, tada prepolovile.

Potom su nastavili da pokušavaju, ali pre tri godine učinilo im se da više ne mogu sami i da im je potrebna pomoć.

- Onda smo krenuli kod lekara i jedno i drugo, manje-više sve je bilo ok. Okrenuli smo se vantelesnoj oplodnji, pogotovo kada se otvorila mogućnost u Kragujevcu. Onda smo čvrsto rešili ovde da probamo, pa da vidimo - objašnjava kako je odluka doneta.

Međutim, ispostavilo se da je borba tek počela. Do srećnog kraja trebalo je da prođe još vremena.

- Imali smo jednu vantelesnu 2019, početkom, bio je april. Nije bila uspešna. Sledeću u oktobru, koja je bila uspešna, ali sam imala spontani. Tad su i zamrznuti embrioni i onda u martu 2020. godine smo krenuli u proces krio-embriotransfera, međutim, to je sve prekinuto zbog situacije sa koronom. Onda u junu kada se sve pokrenulo, ušla sam u tu priču i bilo je uspešno - navodi majka kroz šta je sve prošla.

Zamrzavanje embriona joj se činio kao logičan korak na putu kojim su krenuli.

- Ta opcija postoji već neko vreme. Kod nas u Kliničkom centru Kragujevac krenulo je maja 2019. godine. Tako da sam naravno razmišljala da je to sledeći logičan korak ako budem imala višak embriona. Hvala bogu, bilo je. Tri embriona su tada zamrznuta. Iz jednog se rodila Danica, ostao je još jedan, pa ćemo videti. Nadam se da ćemo i njega iskoristiti - priča ne krijući želju za još jednim detetom.

Kaže i da je put bio ne samo dug, već trnovit. Neuspesi su je iscrpljivali. Ipak, kako to inače biva, jedno u paru je imalo jaku veru.

Kad se čovek toliko trudi oko nečega, a to ne ide, ne može da bude neopterećen. Iako se priča: 'Opusti se!', to je nemoguće. Suprug je oduševljen, on je od početka verovao da ćemo uspeti, drugo nije ni prihvatao - kaže navodeći da je nju bio strah, da su stalni pregledi i odlasci na ultrazvuk iznova budili strepnju da li će sve biti u redu.

Kaže kako je bila u neverici sve dok se nije porodila. Nije verovala da su se snovi ostvarili.

- Kao da se nekom drugom dešava - opisuje osećaj.

Iako se vodila kao visokorizična, trudnoća je bila uredna. Mama je bila u pokretu sve dok je otežali stomak nije naveo da uspori. Sada ima ćerku i u njenom glasu čuje se vedrina.

- Devojčica je super, raste, spava, ručka - kaže s radošću.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.