5 NAJOPASNIJIH SOJEVA KORONA VIRUSA: Na tu temu, kao i o mogućem TRAJANJU virusa govorila je ANA BANKO
Ana Banko, Foto: SCREENSHOT/RTS

mutacije virusa

5 NAJOPASNIJIH SOJEVA KORONA VIRUSA: Na tu temu, kao i o mogućem TRAJANJU virusa govorila je ANA BANKO

Virusolog Banko kaže da je dobra stvar da za sada vakcine deluju na sve sojeve

Objavljeno:

U emisiji Beogradska hronika, virusolog Ana Banko govorila je o tome da li treba da budemo zabriuti zbog otkrivanja novih mutacija korona virusa, o kojima se poslednjih dana dosta priča.

Ona je otkrila i da li novi sojevi mogu da ugroze proces vakcinacije.

“Mutacija je njegova prirodna pojava, to smo više puta rekli, ali ne mogu da kažem da ne može da ugrozi. U ovom trenutku ga ne ugrožava, ali što duže virus cirkuliše u populaciji, on ima previše domaćina i prilika da mutira, to mu daje previše prilika da stvori mutant koji bi potencijalno mogao da bude otporan na vakcine. Dobra stvar je što vakcine mogu da se adaptiraju, ali vakcinacija mora da ide tokom koji će biti brži od virusa”.

Svet je u strahu zbog novog soja korone koji je nazvan dvostrukim mutantom, a otkriven je u Indiji. Virusološkinja je objasnila da naziv zvuči strašno, ali da za sada nema potrebe za neku povećanu zabrinutost. S druge strane, otkrila je koji sojevi jesu zabrinjavajući.

“Mi danas smatramo varijantama za zabrinutost one koje definišu globalne organizacije i u ovom trenutku njih je pet: britanska, južnoafrička, brazilska i dva američka odnosno kalifornijska. Kada grupišemo varijante za zabrinutost, idemo u onom smeru da se brže prenose, da su potencijalno otporne na postojeća antitela, delimično u ovom slučaju, da izazivaju težu kliničku sliku, pa čak i da nam ometaju procese dijagnostike”.

Virusolog Banko kaže da je dobra stvar da za sada vakcine deluju na sve sojeve.

“U ovom trenutku vakcine rade na sve mutacije koje postoje. Apsolutna efikasnost postoji u odnosu na britansku varijanu koja dominira, nešto smanjena efikasnost jeste kod ostalih, ali i dalje ne možemo da pričamo o tome da su nove varijante otporne na ove postojeće vakcine”.

Na pitanje da li je istina da svaka pandemija traje dve godine, virusološkinja kaže:

“Pa do sada je to uglavnom tako trajalo, ali ono što nas je zaista sve iznenadilo i zbog čega puštanje kolektivnog zaražavanja poput onog u skandinavskim zemljama nije uspelo, iz razloga što kod ove vrste infekcije imunitet nije trajan, a nije ni dugoročan, i iz tih razloga ovu pandemiju ne možemo staviti u okvire nekih prethodnih iskustava.”

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.