SKANDAL ZBOG UGINULIH SVINJA POTRESA SRBIJU DANIMA: Ekipa Espresa bila je na LICU MESTA da sazna ISTINU! (VIDEO)
Foto: Aleksandra Čolić

ekološka katastrofa

SKANDAL ZBOG UGINULIH SVINJA POTRESA SRBIJU DANIMA: Ekipa Espresa bila je na LICU MESTA da sazna ISTINU! (VIDEO)

Udruženje "Eko-Pančevački rit" prijavilo je nadležnima da je na oko kilometar od Kovilova istovareno više stotina uginulih svinja...

Objavljeno: 14:17h
Bojana Petrović

Javnost ovih dana potresa vest o velikoj ekološkoj katastrofi koja se nalazi na desetak kilometara od Beograda.

07:36

SKANDAL ZBOG UGINULIH SVINJA POTRESA SRBIJU DANIMA: Ekipa Espresa bila je na LICU MESTA da sazna ISTINU!

Naime, udruženje "Eko-Pančevački rit" prijavilo je nadležnima da je na oko kilometar od Kovilova istovareno više stotina uginulih svinja. Društvene mreže preplavljene su groznim fotografijama, a kako bi nam bilo jasnije o čemu se ovde tačno radi i otkud toliko uginulih svinja baš na tom mestu, pitali smo Zorana Jankovića, predsednika udruženja "Eko-Pančevački rit" da nam da konkretne odgovore.

Pre svega, zanimalo nas je kako je do Zorana i njegovih kolega uopšte dospela vest o ovoj deponiji.

Radnik koji je radio na farmi, naš insajder, dao nam je fotografije i podatke šta se dešava na ovoj farmi. Mi smo izašli na lice mesta 4. marta i ustanovili da je istina sve što nam je rekao. Fotografisali smo uginule svinje, sveže uginule svinje, da ne bude zabune. To nisu svinje od pre dve, tri godine, vidi se na fotografiji da su sveže, sa 5 metara udaljenosti, ispričao nam je Zoran.

Kako je istakao, nakon scene koja ih je zatekla na farmi, prosledili su prijavu na šest adresa, između ostalog i veterinarskoj, republičkoj, sanitarnoj inspekciji, kao i Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

1 / 6 Foto: Aleksandra Čolić

Do sad su dobili obaveštenje samo iz sanitarne inspekcije da ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti i potom su ih službenim putem preusmerili veterinarskoj inspekciji.

Dobili smo obaveštenje o preduzetim merama od veterinarske inspekcije gde smo se strašno razočarali i mnogo smo ljuti. Mi smo izvodili veterinarskog inspektora na lokaciju, pokazali mu gde su svinje zakopane, što je bilo vidljivo. Inspektor je rekao da je sve očigledno, međutim, u obaveštenju stoji da su nađene samo humke i komunalni otpad. Taj komunalni otpad je medicinski i farmaceutski, vide se štapići za uzimanje briseva od svinja, vide se bočice od injekcija koje daju svinjama. Zašto je to napisano, zaista ne znamo, objasnio je Janković.

Naša ekipa je želela da dođe do tačnog mesta gde su se nalazile uginule svinje, međutim, jutros je vlasnik firme postavio tablu na kojoj piše da je na posed strogo zabranjen ulaz nezaposlenim licima zbog preventivnih mera radi sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Te table do jutros nije bilo. Juče je vlasnik izašao i zabranio da ulazimo na javnu površinu tvrdeći da je to u delu zakupa od PKB Imesa. Mi smo to ispoštovali, nismo želeli da dođe do fizičkih neprijatnosti i nalazimo se na delu katastarske parcele 360 što je vlasništvo Al Dahre, objasnio je Zoran.

U toku razgovora primetili smo iza nas, na parceli koja je predmet rasprave, kako neki, nama nepoznati ljudi, šetaju. Neki od njih su bili od glave do pete u belim skafanderima koji su, kako smo kasnije saznali, vršili deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju.

Pitali smo Zorana zna li ko su ti ljudi, na šta nam je odgovorio sledeće:

Do sada nije bilo ovakvih dešavanja, sada su ljudi i u civilu i u nekim belim skafanderima, međutim, samo su izašli, pojavili se i vratili se nazad. Šta čekaju dalje, nije nam jasno. Biće nam drago ako je veterinarska inspekcija reagovala, da se uzorkuju uginule svinje i da se vidi koji je razlog uginuća.

Dakle, i dalje nije poznat razlog smrti tako velikog broja svinja. Pitali smo Zorana i šta se dešava sa vlasnikom poseda, gde je on i koji je njegov odgovor na optužbe da je na farmu bacao uginule svinje.

Vlasnik ne želi da da izjavu, neće da priča, nije hteo ni medijima da da izjavu da ne bi zloupotrebili. Ima ovde ostataka i od pre tri godine, to se vidi, vide se ostaci i kosturi koji su stari tri godine. Ako je vlasnik znao za tu deponiju, zašto nije preduzeo mere da to ne stoji na farmi svinja Vizelj. Bio je u obavezi da prijavi veterinarskoj inspekciji da dođu da uklone. On planira da za 10, 15 dana, pošto ima još oko 400 grla svinja, da to odveze u njegovu klanicu i planira da se pokupi odavde i da nam ostavi ove probleme" smatra Zoran.

Međutim, kako sam kaže, problem sa uginulim svinjama nije jedini koji se javio već postoji i drugi deo zagađenja. Naime, tečna oseka je razlivena po krugu farme svinja.

Ima jezero, a ovaj kanal služi da se to jezero cedi u njega, znači ta oseka ugrožava podzemne i nadzemne vode. U ovom delu imate pšenicu koja je na nekih 10m od kanala i zemlja upija iz kanala ovu vodu i u lancu ishrane završava na stolu svih građana Srbije" zabrinuto je rekao naš sagovornik.

Zanimalo nas je i da li postoji neko rešenje i šta treba uraditi da se ovaj problem reši, ali i kako sprečiti da i dalje dolazi do nagomilavanja uginulih svinja.

Rešenje je da se vlasnici farme pridržavaju zakona i da uginulu stoku odlažu na zakonom predviđeno mesto. Mi imamo četiri centra za spaljivanje, tj. uništavanje leševa. Vlasnici, verovatno, da ne bi imali izdatke, hoće da stave i taj novac u svoj džep, prelaze na tu meru da bacaju ili zakopavaju uginule životinje koje gaje" završava Zoran.

U trenutku završetka razgovora sa Zoranom, iza nas se pojavio i Milorad Pavlović, sin jednog od dvojice vlasnika poseda. Pavlović nije hteo da se snima, ali tvrdi da su se na ovoj farmi nalazile svinje pre više od dve godine, kada parcela još uvek nije bila pod njihovim zakupom i da su fotografije do kojih je naš sagovornik dospeo, nastale u tom ranijem periodu. Došlo je do rasprave između Zorana Jankovića i Milorada Pavlovića gde je svaki od njih pokušavao da iznese svoju stranu priče.

Pavlović nam je kasnije prosledio prijavu koju su podneli protiv Zorana Jankovića i koju prenosimo u celosti:

Mi smo danas podneli prijavu protiv dotičnog Zorana Jankovića, zbog iznošenja laži i neistina kao i zbog pretnji. Imamo snimak razgovora gde Zoran Janković kaže da nije video uginuća, dok na televiziji tvrdi drugačije. Zoran Janković je dolazio da nam nudi preparate, kada smo ga odbili počeo je da vrši pritisak preko medija. Sve nadležne inspekcije su izašle na teren i uverile se da su svinje zdrave, za šta postoji zapisnik. Kao i na svakoj farmi imali smo MALA uginuća koja su skladištena na mesto predviđeno za to, a zatim otpremljena u kafileriju VU Napredak, za šta takođe imamo dokumentaciju koju možemo da vam dostavimo. Kao što smo već izjavili fotografije su nastale pre nego što smo farmu uzeli u zakup. Imamo analize i za otpadne vode za koje Zoran Janković tvrdi da su fekalije i za koje nam nudi alge za pročišćavanje. Na farmi imamo mali broj svinja, on prikazuje uginuća kao da imamo 20.000 svinja. Inspekcija radi svoj posao dok Zoran Janković vrši pritisak sa opozicijskom televizijom. Molilmo vas da i vi ispitate ko je i šta radi Zoran Janković, jer je do sada napao sve firme sa leve obale Dunava."

Kao što je u tekstu navedeno, Pavlović nam je dostavio dokumentaciju u kojoj se vidi da su uginuća otpremljena u kafileriju, a u nastavku ćemo jedan od dokumenata i prikazati.

1 / 10 Foto: Privatna arhiva

Takođe, tu su i analize otpadnih voda do kojih je naša ekipa došla.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Činjenica je da svaka priča ima dve strane i da je u ovoj situaciji cilj da se dođe do zaštite i odbrane životne sredine. Ovo je svakako tema koja je ekološki jako važna i sa kojom javnost treba da bude upoznata. I Zoran i Milorad imali su priliku da ispričaju njihovo viđenje cele situacije, a sada je na nadležnim organima da utvrde šta je istina i koji je najbolji način da se ovaj problem reši.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.