ZARAZILI STE SE NAKON REVAKCINACIJE? Dr Marija je objasnila da to ima I JEDNU DOBRU STRANU!
Dr Marija Gnjatović, Foto: Printscreen/Youtube

zaraza posle revakcine

ZARAZILI STE SE NAKON REVAKCINACIJE? Dr Marija je objasnila da to ima I JEDNU DOBRU STRANU!

Za kolektivni imunitet potrebno je da 60 odsto punoletnih građana bude revakcinisano

Objavljeno:

Saradnica Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović je govoreći od delovanju vakcine navela da oni koji su dobili dve doze cepiva, a zarazili su se reaguju kao da su dobili još jednu dozu.

Obično se stvore dobri odgovori, za koje se veruje da će trajati i nekoliko godina. Kod onih koji su imali težu kliničku sliku, stvara se više antitela, dok je kod onih koji su imali lakše simptome manje antitela i kraći imunitet.

Ona je istakla da porast broja zaraženih negativno utiče na proces imunizacije jer može doći do odlaganja primanja kako prve, tako i druge doze vakcine.

- Brojke su na neki način i očekivane, jer je cepivu potrebno dosta vremena da počnu da deluju, da se stvori imunitet - navela je Gnjatović.

Sinofarm je dobra vakcina i razvija se dobar humoralni odgovor koji se meri antitelima, ali je kod nekih pacijenata potrebno i 30 dana nakon druge doze da bi se uočila antitela. To kasnije lepo raste, napreduje, raste titar antitela, ali moramo imati u vidu da je do kontakta sa virusom došlo 10 dana pre pojave prvih simptoma

Gnjatović je navela da se pretpostavlja da će kod vakcina Astrazeneka i Sputnjika V, koje slično deluju, imunitet trajati i do dve godine, sa Fajzerom šest meseci, dok se sa Sinofarmom takođe očekuje dugoročniji imunitet, ali bi starijim osobama možda bila potrebna treća doza.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.