DUGOTRAJNI IMUNITET NA KORONA VIRUS: Novo istraživanje otkriva koliko će nekim ljudima trajati ANTITELA!
Istraživanje iz Singapura, Foto: EPA / Sem van der Wall

VELIKO ISTRAŽIVANJE

DUGOTRAJNI IMUNITET NA KORONA VIRUS: Novo istraživanje otkriva koliko će nekim ljudima trajati ANTITELA!

Pacijenti su davali uzorke krvi, koje su istraživači analizirali na neutralizujuća antitela i na T-ćelije, koje su vrsta belih krvnih zrnaca koje se vezuju za viruse i ubijaju ih

Objavljeno:

Naučnici iz Singapura zaključili su da nekim osobama antitela i imunitet koji se zasniva na T-ćelijama mogu trajati godinama.

Tim iz medicinske škole Djuk-NUS iz Singapura kaže da njihovi nalazi pružaju dokaze da je moguće da će neki prethodno zaraženi pacijenti biti ponovo zaraženi tokom sledećih talasa ili od strane mutiranih varijanti koronavirusa.

Za potrebe istraživanja, koje je objavljeno u časopisu The Lancet Microbe, tim je šest do devet meseci proučavao 164 pacijenta sa kovidom 19 u Singapuru.

Pacijenti su davali uzorke krvi, koje su istraživači analizirali na neutralizujuća antitela i na T-ćelije, koje su vrsta belih krvnih zrnaca koje se vezuju za viruse i ubijaju ih.

Najmanje jedna trećina učesnika nije imala promene nivoa antitela nakon najmanje šest meseci, a neki su čak imali i porast, što sugeriše da bi njihov imunitet mogao da traje godinama, tvrdi tim koji je sproveo istraživanje.

Ključna poruka ove studije je da se dugotrajnost funkcionalno neutrališućih antitela na SARS-CoV-2 može uveliko razlikovati i važno je to nadgledati na individualnom nivou - rekao je autor dr Vang Linfa.

Učesnici su bili kategorisani u pet grupa u zavisnosti od toga koliko su trajala njihova antitela.

Prva grupa, nazvana “negativna” grupa, nikada nije imala detektujuća neutrališuća antitela i činila je oko 11,6 procenata pacijenata. Sledeća grupa, “brzog opadanja”, činila je 26,6 procenata pacijenata i imala je različite nivoe ranih antitela koja su brzo nestajala – u roku od nekoliko dana.

Zatim, grupa “sporo opadajućih” imala je antitela koja su izbledela u roku od šest meseci, a činili su 29 procenata učesnika.

Grupa “opstanka antitela”, koja je činila 31,7 posto učesnika, pokazala je malu promenu nivoa antitela tokom najmanje šest meseci. Na kraju, grupa “odloženog odgovora”, koju je činilo 1,8 procenata pacijenata, pokazala je porast neutralizujućih antitela tokom perioda studije.

Međutim, studija je otkrila da većina pacijenata ima visok nivo T ćelija, čak i među onima u “negativnoj” grupi. To podrazumeva da pojedinci i dalje mogu biti zaštićeni ako imaju snažan odgovor T ćelija, uprkos niskom nivou neutralizujućih antitela.

- Prisustvo T-ćelija pruža nadu u dugotrajnu zaštitu, koja će zahtevati više studija i vremena za potvrđivanje epidemioloških i kliničkih dokaza -rekao je studije dr Dejvid Li, direktor Nacionalnog centra za zarazne bolesti u Singapuru.

Bonus video:

CRNA HRONIKA 22.03.2021.
25:35

CRNA HRONIKA 22.03.2021.

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media