KAKVA SRAMOTA, SRPSKI PISAC TVRDI DA KANABIS LEČI KORONU: Još jedna OPASNA teorija zavere!
Dejan Stanković, "kralj", Foto: Talija/Printscreen Youtube

STRAŠNO

KAKVA SRAMOTA, SRPSKI PISAC TVRDI DA KANABIS LEČI KORONU: Još jedna OPASNA teorija zavere!

On je ovu tvrdnju objavio u časopisu NIN

Objavljeno: 08:15h

U moru antivakserskih i antinaučnih tvrdnji koje ometaju i usporavaju borbu lekara i naučnika Srbije i celog sveta protiv koronavirusa, još jedna kap je tekst srpskog pisca Dejana Tiaga Stankovića u časopisu "NIN", u kojem on, ni manje ni više, tvrdi da "kanabis leči koronu".

Ova opasna i nenaučna tvrdnja data je kao argument u korist legalizacije marihuane, koju ovaj pisac propagira.

"Da sam na mestu režima u Srbiji, iskoristio bih činjenicu da kanabis leči koronu, i legalizovao bih i uzgoj i upotrebu", piše Stanković i nastavlja da se hvali da "on svoju travu u Lisabonu nabavlja od klinaca iz kraja".

A šta kaže nauka na ove tvrdnje?

U januaru 2021. godine objavljen je, recimo, naučni rad "Višestruki klinički rizici za korisnike kanabisa tokom pandemije Kovid-19", koji potpisuju Elen Melo Borgoni, Vanesa Los Volpato, Felipe Ornel, Francisko Dijego Rabelo-da-Ponte i Feliks Enrike Paim Kesler, sve svetski priznati naučnici, za razliku od Stankovića.

Evo apstrakta njihovog istraživanja:

"Pandemija koju je izazvao Sars-CoV-2je veliki problem za sisteme za javno i mentalno zdravlje širom sveta. Identifikacija rizičnih grupa je ključna za uspostavljanje preventive i strategija terapije, kao za korisnike psihoaktivnih supstanci. Tokom pandemije Covid-19, primećeno je povećanje upotrebe psihoaktivnih supstanci tokom "zaključavanja", uključujući i kanabis. Ovaj rad se bavi relevantnim otkrićima i diskutuje o naučnim dokazima o rizicima za kliničke i psihijatrijske komplikacije za osobe koje koriste kanabis, kad je reč o oboljevanju od Covid-19. Iako nisu nabrojani kao rizična grupa u preporukama za Covid-19, oni mogu imati ranjiviji respiratorni sistem, kad je reč o virusnim oboljenjima. Postoje izvesne sličnosti između štetnih kardiovaskularnih i respiratornih efekata kod upotrebe kanabisa i onih kod pušenja. Zbog različitih načinja udisanja, hemikalije u kanabisu se zadržavaju u telu dugo, i mogu da sadrže druge toksične supstance, kao što je katran, koji se nalazi i u duvanu, i povezana je sa nastajanjem raka pluća, bronhitisom i plućnim emfizemom. Stoga, mi ovde diskutujemo o tome da li pojedinci koji redovno koriste kanabis mogu biti ranjiviji na infekciju koronavirusom. Ova grupa zahteva veću kliničku pažnju širom sveta, a ovaj rad može pomoći kliničarima da postanu svesniji od rizika kanabisa tokom pandemije i pomoći im da razviju specifične strategije reagovanja".

Bonus video:

04:50

SRBIJA IMA NOVU ZVEZDU! Zove se Kristijan, ima 24 godine, radi u GRADSKOJ ČISTOĆI, a peva... UBIJA!!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.