OTKRIVENO OD ČEGA BOLUJU TEORETIČARI ZAVERE! Sada je konačno JASNO zašto su tako SAMOUVERENI
Međutim, mnogo je toga ostalo samo u domenu puke pretpostavke, Foto: Profimedia

razotkrivanje

OTKRIVENO OD ČEGA BOLUJU TEORETIČARI ZAVERE! Sada je konačno JASNO zašto su tako SAMOUVERENI

Ispitivanja su pokazala da u Srbiji 41,5 odsto ispitanika veruje u teoriju zavere

Objavljeno:

Pandemija korone je iznedrila brojne teorije, od načina nastanka virusa – da li prirodnim putem ili u laboratoriji u Vuhanu, preko njegovog širenja putem 5G mreže, do krajnjeg cilja – izmišljanja vakcine kojom će američki milijarder Bil Gejts da čipuje ljude.

Neproverene i izmišljene informacije su otišle toliko daleko da je Instagram počeo da briše objave u vezi 5G mreže, dok je internet gigant Jutjub uklonio i zabranio sve objave u vezi sa lečenjem korone, koje nije potvrdila Svetska zdravstvena organizacija.

Ispitivanja su pokazala da u Srbiji 41,5 odsto ispitanika veruje u teoriju zavere. I ne samo da veruju, nego svakodnevno preko društvenih mreža i ostalih modernih kanala za komunikaciju, za koje inače tvrde da su delo đavola i oružje Novog svetskog poretka, šire svoje teorije i podstiču prijatelje i poznanike da ove ideje prosleđuju i propovedaju.

Glavni idol teoretičara zavere je bivši engleski fudbaler, a već dugo vremena najveći borac protiv masona, Rotšilda, Gejtsa, Soroša i ostalih, Dejvid Ajk, čije teorije zavere izgledaju vrlo uverljivo, tako da je broj njegovih sledbenika stabilno visok, a verovatno se od pandemije korona virusa i proširio. Uostalom, verovatno i vi imate onog nekog prijatelja ili prijateljicu koji vam svakodnevno na viber šalje video snimke, mimove i fotografije koji "razotkrivaju tajne planove vladara sveta iz senke".

Ne može se reći da je baš svaka teorija zavere besmislica, ali sve što je imalo smisla prestalo je da bude teorija i postalo praksa. Međutim, mnogo je toga ostalo samo u domenu puke pretpostavke, koja zvuči uverljivo, ali zapravo nema baš nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

Teorije zavere mogle bi se smatrati kao relativno bezopasna rekreacija mozga kada ne bi uzrokovale određeni aktivizam, pogotovo kad mu vreme nije, poput onog suludog igranja kola kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, koje su organizovali tzv. antivakseri i njihovi simpatizeri.

Možda ste primetili, kako i gore navedenom slučaju, da su teoretičari zavere, bilo d aje reč o javnim ličnostima, bilo da se radi o anonimusima, totalno samouvereni kad iznose svoje ili teorije u koje veruju. Kao da uopšte ne sumnjaju u to što pričaju, a pritom su još pomalo misteriozni - kao, videćete šta vam pričam, ovo je sigurna informacija.Ponašaju se kao da imaju informcije koje niko osim njih ne poseduje... Osim što su ih pronašli na internetu, koji je takođe đavolov izum.

E, za ovo postoji i naučno objašnjenje...

Postoji velika verovatnoća da mnogi teoretičari zavere zapravo pate od Daning-Krugerovog efekta. To je je kognitivni poremećaj čije posledice su da osobe s manjkom veština i znanja u nekoj oblasti pate od iluzorne superiornosti, greškom verujući da su njihove veštine mnogo veće nego što zapravo jesu. Ovaj poremećaj pripisan je metakognitivnoj nesposobnosti individue da prepozna svoje greške.

Bonus video:

00:46

Hapšenje u Požarevcu (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.