PUKAO MIT VEZAN ZA KORONU: Doktor Savić REŠAVA srpsku teoriju zavere
Korona vesti, Foto: Zorana Jevtić

korona vesti

PUKAO MIT VEZAN ZA KORONU: Doktor Savić REŠAVA srpsku teoriju zavere

Vakcinacija protiv korona virusa traje već neko vreme, a u našoj zemlji su dostupne tri vakcine protiv kovida - Fajzer-Biontek, Sputnjik i Sinofarm

Objavljeno:

Među ljudima se proširila informacija da je Srbija zapravo jedna od zemalja u kojoj se zapravo sprovodi treća faza kliničkog ispitivanja kineske Sinofarm vakcine. Ljude je to uznemirilo, zabrinuli su se da li je vakcina ispitana i bezbedna, a ovu teoriju zavere je u RTS ordinaciji razbio farmakolog prof. dr Miroslav Savić.

“Zaista je nemoguće da se treća faza kliničkog ispitivanja sprovodi na način kao što mi sada sprovodimo vakcinaciju. Dakle, odgovor je da je nemoguće, bez obzira da li se radi o Srbiji ili nekoj drugoj zemlji. Ne odgovara ni u jednom segmentu forme treće faze kliničkog isptivanja. Na odgovor na pitanje da li su završene treće faze, kompletne kliničke studije će biti završene krajem ove ili naredne godine, ali definitivno mi imamo veliki broj informacija vezanih za efikasnost i bezbednost, na osnovu kojih je procenjeno da je efikasnost i bezbednost ovih vakcina povoljna”, rekao je dr Savić za RTS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uz priču o vakcinama obavezno idu i priče o neželjenim reakcijama, a ono što najviše brine ljude je da li je bilo smrtnih ishoda nakon vakcinisanja bilo kojom vakcinom protiv korone.

“Za sada ni za jednu osobu nije pokazano uzročno-posledično da je preminula od vakcine. Dakle, postoji nekoliko slučajeva koji su posebno ispitivani, za sada, to je domen i te farmakovigilance, dakle praćenja bezbednosti primene leka u realnom životu. Pomenuti su slučajevi letalnih ishoda kod starijih osoba u Norveškoj i, uzimajući i taj deo ispitivanja u obzir, za sada regulatorne agencije i sami proizvođači vakcina ni za jednu osobu nisu pokazali uzročno-posledičnu vezu. Međutim, svakako da neka vrsta precipitacije postoji, ili ako vi date vakcinu osobi koja nije u dobrom zdravstvenom stanju, svakako to nije preporučljivo i može da se desi zbog burne sistemske reaktogenosti da u tim okolnostima osoba čak i premine”, zaključuje prof. dr Miroslav Savić.

Farmakolog ističe da to nikako ne znači da ljudi sa hroničnim bolestima ne treba da se vakcinišu – naprotiv, oni spadaju u rizične grupe i treba da prime vakcinu.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.