Ministar Dmitrović u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici i višečlanoj porodici koja se bavi poljoprivredom
Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima, Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

GAZDINSTVO STOJNIĆA

Ministar Dmitrović u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici i višečlanoj porodici koja se bavi poljoprivredom

Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima

Objavljeno:

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici. Posle razgovara sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović o demografskim problemima lokalne samouprave, na kom je zaključeno da će se Grad u narednih nekoliko godina fokusirati na izgradnju vrtića i u okolnim selima, ministar je obišao poljoprivredno gazdinstvo Stojnića u Martincima.

Sremska Mitrovica, istaknuto je na sastanku, beleži privredni rast i napredak na svim poljima, pre svega u smanjenju broja nezaposlenih. Taj procenat, sada je ispod četiri odsto. Ovaj grad prednjači u Srbiji i kad je reč o povratku mladih ljudi. Primer je bračni par Stojnić, Marta i Ivan iz Martinaca. Stojnići su, sa svoje troje dece, Vukadinom, Vojinom i Danicom, život u Novom Sadu, u kom su studirali i radili, zamenili poljoprivredom.

Ratko Dmitrović
foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Nosilac gazdinstva je supruga Marta. Primarna poizvodnja gazdinstva je uzgoj povrća u plastenicima, a bave se i voćarstvom. Sve što proizvedu, za sada sami prodaju, a planiraju širenje i proizvodnje i tržišta. Jedino na šta su se požalili je to što nemaju vrtić u selu.

Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima.

Ratko Dmitrović
foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

-Marta i Ivan su sjajni i vredni mladi ljudi, primer i uzor drugim bračnim parovima da se ohrabre i vrate na selo - rekao je Dmitrović. -Zajednička dužnost svih nas, kako u Ministarstvu i Vladi, tako i u lokalnoj samoupravi, jeste da im stvorimo uslove da razvijaju posao i kvalitetno žive od svog rada.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je izjavila da lokalna samouprava nizom mera radi na tome da spreči odlazak iz sela u grad, kao i ostanak mladih ljudi na selu.

Ratko Dmitrović
foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

-Stimulacije koje je država u tom smislu odobrila pre tri godine, već donose konkretne rezultate, a značajnu pomoć razvoju daje i sprovođenje plana Vlade, Srbija 2025. - rekla je Svetlana Milovanović. - Grad planira da u svakom selu budu urađeni kanalizaciona mreža, putna infrastruktura i novi vrtići. Sremska Mitrovica, prema njenim rečima, ima veliki broj uspešnih preduzeća. Grad će kako je rekla, podsticati preduzeća da rade na otvaranju „kompanijskih vrtića“ za decu svojih zaposlenih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.