IZGIBOSMO MI U HITNOJ I OSTALI LEKARI, A ONI IGRAJU KOLO! Sramno ponašanje ANTIVAKSERA izazvalo OGORČENJE LEKARA
Protest, Foto: Printscreen/Youtube

NEVEROVATNO

IZGIBOSMO MI U HITNOJ I OSTALI LEKARI, A ONI IGRAJU KOLO! Sramno ponašanje ANTIVAKSERA izazvalo OGORČENJE LEKARA

Navodno u znak protesta zbog mera Vlade Srbije i Kriznog štaba, nekoliko stotina nezadovoljnih Beograđana okupilo se na Trgu republike, a zatim se sa antivakserskim i antimaskerskim parolama dalo u protestnu šetnju do spomenika Stefanu Nemanji gde su zaigrali i kolo!

Objavljeno:

U nedelju je na koronavirus bilo pozitivno 4.232 od 12.442 testiranih, i dok su bitku sa kovidom izgubila 34 pacijenta, a zbog teškog oblika bolesti na respirator priključeno njih 235, i dok su bolnički kapaciteti na ivici popunjenosti, jedan deo građana u subotu uveče poneo se sramno, pišu Novosti.

Navodno u znak protesta zbog mera Vlade Srbije i Kriznog štaba, nekoliko stotina nezadovoljnih Beograđana okupilo se na Trgu republike, a zatim se sa antivakserskim i antimaskerskim parolama dalo u protestnu šetnju do spomenika Stefanu Nemanji gde su zaigrali i kolo!

Sličan scenario odigrao se i u Kraljevu, gde se iste večeri okupilo stotinak malih privrednika i preduzetnika iz Kraljeva.

- Igranje kola, teranje inata i šege ne znam čemu služi - bio je ogorčen dr Aleksandar Stijačić, lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

- Izgibosmo i mi u Hitnoj i svi ostali doktori. Ti koji igraju kolo trebalo bi da dođu na Infektivnu kliniku da vide kako situacija izgleda, scene koje viđamo podsećaju na one iz partizanskih filmova. Jadni ljudi koji tamo čekaju u redu, bolesni i iscrpljeni. Mi lekari svi u skafanderima, sve klinike u Beogradu su kovid, osim Urgentnog centra i VMA, vozimo po Srbiji pacijente ne bismo li ih zbrinuli.

Dr Dragan Gunjić, hirurg koji radi u kovid-bolnici u Batajnici i na svojoj matičnoj klinici - Prvoj hirurškoj, kaže za "Novosti":

- Situacija u našem zdravstvu je već dovoljno teška! Svako neozbiljno ponašanje dodatno otežava funkcionisanje, jer ne samo da se povećava broj kovid-pozitivnih, već se i dalje odlažu pacijenti koji čekaju na operaciju duže od godinu dana. I oni bi uskoro mogli da postanu životno ugroženi. Tako da zaista ne vidim da ima razloga za opuštanje.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog KBC "Zvezdara", ustanove koja je po četvrti put otvorila vrata za kovid obolele, kaže za "Novosti" da donekle razume građane da trpe prevelik pritisak koji traje dugo, ali da je situacija i dalje nestabilna:

- Neće nam nikakvo kolo pomoći da prevaziđemo trenutno stanje, samo striktno pridržavanje mera i što veći broj vakcinisanih može da nam pomogne da dočekamo kraj pandemije. Ovako trpimo svi, a posebno nekovid pacijenti.

Od 4.232 nova slučaja virusa korona najviše ih je i juče bilo u Beogradu - 1.365.

Trocifren broj novozaraženih beleže četiri grada: Niš - 284, Novi Sad - 210, Kragujevac - 180 i Kraljevo - 136. Slede Pančevo sa 79 novih infekcija, Subotica sa 71, Vranje sa 65, Novi Pazar i Smederevo sa po 64 i Užice sa 61.

Sastanak premijerke Srbije Ane Brnabić i medicinskog dela Kriznog štaba održan je juče. Analizirano je koliko su uvedene mere za nepunu nedelju dana doprinele sprečavanju širenja virusa.

Da je situacija veoma nepovoljna svedoči i podatak da raste i broj kovid pozitivnih trudnica.

- Na bolničkom lečenju je trenutno šest kovid pozitivnih trudnica - rekla je dr Slađana Mihajlović, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

- Od početka godine rođeno je 25 zdravih beba od kovid pozitivnih mama, a tokom prošle godine smo ih imali 177, tako da raste broj kovid pozitivnih trudnica, što je veoma zabrinjavajuće. Trudnice su sada ugroženije u odnosu na prvi i drugi talas epidemije, teže su kliničke slike i potrebna im je intravenska terapija i terapija kiseonikom.

Doktorka Mihajlović istakla je da se između 24. i 34. nedelje trudnoće javlja najteža klinička slika kod kovid pozitivnih trudnica.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.