SVA CEPIVA ĆE SE PRIZNAVATI! Ministarka Matić najavila lepe vesti, na pomolu SPORAZUM O VAKCINACIJI sa Grčkom
Ministarka turizma Tatjana Matić, Foto: Beta / Nenad Petrović

sporazum sa grcima

SVA CEPIVA ĆE SE PRIZNAVATI! Ministarka Matić najavila lepe vesti, na pomolu SPORAZUM O VAKCINACIJI sa Grčkom

Gospođa Matić je opisala činjenicu da predlog Evropske komisije omogućava zemljama EU da pojedinačno odluče koje će vakcine prihvatiti

Objavljeno: 14:39h

Srpska ministarka turizma Tatjana Matić je zadovoljna predlogom Evropske komisije za sertifikat o vakcinaciji, prenose grčki mediji.

Prema izveštaju Matić je u intervjuu istakla da „nakon objavljivanja jučerašnjeg predloga za potvrdu o vakcinaciji od strane Evropske komisije više nema razloga za zabrinutost. Svrha ovog dokumenta je da olakša kretanje što većem broju ljudi koji će biti bezbedni u pogledu zdravlja.

Komentarišući tačku predloga koji se odnosi na priznavanje vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), ocenila je da će do leta, kada će sertifikat biti široko korišćen, biti odobrena ruska vakcina Sputnik-V i naglasila de će se isto desiti i sa kineskim Sinopharmom iz Svetske zdravstvene organizacije (VHO).

Gospođa Matić je opisala činjenicu da predlog Evropske komisije omogućava zemljama EU da pojedinačno odluče koje će vakcine prihvatiti.

Ona se posebno pozvala na Grčku i najavila potpisivanje sporazuma na bilateralnom nivou o međusobnom priznavanju potvrde o vakcinaciji.

- Već dva meseca razgovaramo o ovom pitanju sa Grčkom, a 29. marta ministar turizma Haris Teoharis posetiće Beograd, gde ćemo detaljno ispitati sve detalje. Istovremeno, postoji bliska saradnja između ministarstava za digitalnu politiku dve zemlje kako bi se utvrdio oblik digitalnog sertifikata koji će se koristiti - rekla je srpska ministarka turizma.

Naglasila je da su neke zemlje poput Turske i Egipta izjavile da će prihvatiti srpske sertifikate, ali - kako je rekla - srpska vlada želi sporazum sa Grčkom na leto zbog blizine i drugim zemljama EU iz ekonomskih razloga.

Matić je rekao i da će čak i oni koji nisu vakcinisani moći da putuju sa negativnim PCR testom, koji će od maja biti besplatan za putovanja u inostranstvo.

(Espreso/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.