SRPSKA REKA JE PUNA METALA: Građani su UPOZORENI, nikako nije za piće ili napajanje stoke!
Reka, Foto: Printscreen/youtube

teški metali

SRPSKA REKA JE PUNA METALA: Građani su UPOZORENI, nikako nije za piće ili napajanje stoke!

U Kučevu je povodom pristiglih rezultata održana hitna sednica Štaba za vanredne situacije

Objavljeno:

Opština Kučevo uputila je danas državnim institucijama zahtev da se što pre utvrdi uzrok drastično povećanog prisustva teških metala u reci Pek i hitno preduzeli koraci u reševanju ogromnog problema.

U isto vreme građanima je preporučeno da vodu iz reke ne koriste za piće, navodnjavanje useva, napajanje stoke, takođi da izbegavaju blizinu reke i ne jedu ribu iz nje. Prehtodno, radi predostožnosti obustavljeno je vodosnabdevanje sa jednog od bunara izvorišta Mlaka iz kog Kučevo pije vodu.

Sve ovo zbog pristiglih alarmantnih rezultata o analizi vode iz reke Pek koju je vršio Zavod za javno zdravlje iz Požarevca, a koja pokazuje da su se vrednosti pojedinih teških metala višestruko uvećale.

Referentna vrednost mangana je 300, a izmerena je 3.300, odnosno jedanaest puta je veća. Tek nešto manja razlika u proporociji između izmerene i referentne vrednosti je kod gvožđa – 12.600 naspram 1.000. Ovaj odnos kod bakra je 960 prema 500, a kod sulfata 369 prema 200.

Još početkom meseca grupa „Sačuvajmo reku Pek“ je skrenula pažnju na ovaj dugogodišnji problem.

- Kineska kompanija „Ziđin“, koja je većinski vlasnik rudnika bakra u Majdanpeku, u reku Pek ispušta otpadne vode - rekao je tada za N1 Nebojša Bata Joksić, pokretač ove grupe.

U slivu Peka nalaze se četiri opštine, s tim da je Kučevo, pokazalo se, mnogo ugroženije nego Majdanpek, Golubac i Veliko Gradište. Da je reka zagađena, pokazuje i njen vizuelni izgled – u poslednjih nekoliko meseci više puta je menjala boju i širila opor miris.

Hitno zasedao Štab za vanredne situacije

U Kučevu je povodom pristiglih rezultata održana hitna sednica Štaba za vanredne situacije. Darijan Drikić, zamenik predsednika opštine, kaže za “Blic” da se osim već pristiglih rezultata analiza vode koje je radio ZZJZ Požarevac očekuju i rezultati iz ZZJZ “Timok” iz Zaječara, druge ustanove koja se bavila kvalitetom vode u Peku.

- Na sednici Kriznog štaba održanoj u sredu doneli smo zaključak da se formira tim od pet stručno-operativnih ljudi i da se pristupi rešavanju problema Peka. Takođe i da se uputi zahtev nadležnim ministarstvima, republičkom inspektoru zaštite životne sredine, republičkom inspektoru “Srbijavoda”, Zavodu za zaštitu životne sredine da bi se utvrdio uzrok prisustva teških metala i preduzeli dalji koraci - kaže Drikić.

Zahtevi na državne adrese, objašnjava on, upućeni su juče i odgovori se očekuju u što kraćem roku. Na sednici kriznog štaba, nastavlja Drikić, dogovoreno je da se od Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca zatraži pojašnjenje o štetnosti zagađenja reke po zemljište, a naloženo je i da se uradi analiza zemljišta u slivu reke, kao i ribe u njoj. Pomor ribe ovaj put, kaže zamenik predsednika opštine Kučevo, nije primećen, ali ranije ga je bilo kada je reka menjala boju i stoga se želi utvrditi do koje mere je riblji fond ugrožen.

Opština Kladovo se snabdeva vodom sa ove reke

- Opština Kučevo se ne snabdeva vodom sa Peka, već sa vodoizvorišta Mlaka koje se nalazi relativno blizu reke. Prvi bunar je oko 200 metara od Peka i sa njega je, mada su analize pokazale da u njemu nema teških metala, obustavljena isporuka vode. Ni u ovom ni u ostalim bunarima Mlake poslednje analiz nisu pokazale prisustvo teških metala. Ipak, doneli smo odluku o svakonedeljnom monitoringu vode sa bunara koje će vršiti JKP “Kučevo” - objašnjava Darijan Drikić.

Iz Kučeva će “Srbijavodama” biti upućen zahtev da se u rejonu vodoizvorišta Mlaka spreči vađenje šljunka pošto lokalna samouprava nad tim nema nadležnosti. Kučevo je formiralo i info – centar. Na broj teleona 012/852-103 mogu se javiti svi meštani koji imaju bunare u slivu Peka da bi im o trošku opštine bila urađena analiza vode.

Bonus video:

00:43

EKOLOŠKA KATASTROFA KOD VIŠEGRADA! UŽASAN PRIZOR NA DRINI - Jedna od NAJLEPŠIH evropskih reka GUŠI se u đubretu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.