REKA PEK SLUTI EKOLOŠKU KATASTROFU: Nakon analize vode iz reke, izdato je HITNO UPOZORENJE ZA GRAĐANE!
Reka Pek, Foto: Printscreen/youtube

na pomolu ekološka katasrofa

REKA PEK SLUTI EKOLOŠKU KATASTROFU: Nakon analize vode iz reke, izdato je HITNO UPOZORENJE ZA GRAĐANE!

Dok ne stignu pojašnjenja, preporuka svim građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz korita i sa obala reke

Objavljeno:

Kako je saopšteno, analize vode iz reke Pek Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca pokazale su da su pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta i to pre svega bakra, mangana, gvožđa i sulfata.

Zavod za javno zdravlje iz Požarevca, kao jedna od dve referentne laboratorije, dostavila je u utorak izveštaj o uzorkovanoj vodi iz Peka.

Rezultati su pokazali da su pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta i to pre svega bakra (referentna vrednost 500 - izmerena 960), mangana (referentna 300 - izmerena 3.300), gvožđa (referentna 1.000 - izmereno 12.600) i sulfata (200 - izmereno 369), prenosi portal eKučevo.

Zbog toga je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo Ivan Rajičić zakazao hitnu sednicu ovog tela na kojoj je doneto više naredbi, zaključaka i preporuka.

Pre svega dogovoreno je da se javnost odmah izvesti o rezultatima analiza. Zatim, da se od Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca traži dodatno pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađenosti za ljude, za biljni i životinjski svet.

Takođe, naloženo je da se uradi i analiza zemljišta u slivu reke, kao i ribe u njoj.

Dok ne stignu pojašnjenja, preporuka svim građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz korita i sa obala reke.

Formiran je i info-centar (012/852-103) i svi stanovnici koji imaju bunare u slivu reke (od 50 do 100 metara) mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da urade analizu vode u njima.

Štab je doneo odluku i da se oformi stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima koja se tiču ovog problema.

JKP "Kučevo" će od sada morati da analizira pijaću vodu sa izvorišta "Mlaka" svakih 10 dana. Takođe, uputiće se zahtev "Srbijavodama" da spreči vađenje šljunka iz Peka u rejonu vodoizvorišta "Mlaka". Vodotok Peka je u nadležnosti JP "Srbijavode" i nadležnih državnih ministarstava i lokalna samouprava nemaju ingerencija nad njim.

Štab je doneo i zaključak da se od Ministarstva zaštite životne sredine traži hitan prijem kako bi se nešto preduzelo za rešavanje ovog problema.

Reka Pek je poslednjih nedelja zamućena što je uznemirilo žitelje opština u njenom slivu, pre svega Kučeva.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.