I LEKARI DAJU POGREŠAN SAVET ZA PROBLEM KOJI MUČI MNOGE ŽENE! Dr Jocić: Ne pravite grešku kada primetite simptome!
Dr Dario Jocić, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

I LEKARI DAJU POGREŠAN SAVET ZA PROBLEM KOJI MUČI MNOGE ŽENE! Dr Jocić: Ne pravite grešku kada primetite simptome!

Hirurg na televiziji objasnio koju grešku ne bi trebalo praviti!

Objavljeno:

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić pričao je u emisiji "150 minuta" o problemima kao što su proširene vene u trudnoći i tromb kao komplikacija.

Zbog čega u trudnoći nastaju proširene vene?

- Trudnoća nije uzrok, ona je okidač za ovaj problem. Jasno je vidljiva veza i dokazana je, a problem je u suštini u genetskom kodu, nasledni faktor je zaista osnovni koji dovodi do ove bolesti. Trudnoća samo bude okidač, žene obično znaju koliko dugo imaju vene jer računaju starost svoje dece. Uzroci su razni, hormonske promene u trudnoći slabe zid venskih krvnih sudova, zadržavanje vode u organizmu je jedan od faktora, i povećani venski pritisak zbog uvećane materice, osnovni su uzroci proširenih vena u trudnoći, rekao je dr Jocić.

- Relativno je česta ova pojava, i trudnice se obraćaju preko ginekologa, njima se radi prevencija tromboze jer su pod rizikom zbog upala vena. Zato se najčešće i upućuju hirurgu u trudnoći, rekao je on.

Da li je tromboza jedina posledica proširenih vena?

- Ona je komplikacija, zato ih moramo lečiti i operisati na pravi način. Čest je savet ženama da sačekaju da rode decu, a onda se operišu, ali to ne treba raditi. Problem se rešava kada postoji a ne u budućnosti. Prvo rešite vene, pa onda planirajte trudnoću. Može da se dogodi i istovremeno, ne može se uvek sve planirati a u trudnoći svakako nećemo intervenisati osim prevencijom u određenim slučajevima. Daju se lekovi i nose se elastične čarape, ali se ne interveniše hirurški. Ideja je da smanjimo rizik od tromboze, rekao je on.

Problem se javlja i nakon prve trudnoće, popravi se nakon porođaja ali ako ostane do druge trudnoće, problem će biti sve gori.

- Jedina prava metoda lečenja je operacija. Elastične čarape su, takoreći, poslednja opcija, rekao je on.

Gojaznost, pušenje ili dugo stajanje su među faktorima koji doprinose nastanku ove bolesti. Dr Jocić ponavlja da ne treba čekati da se pogorša.

- Moguće je da se povuku vene, to nije često ali nije ni nemoguće. Mora se pratiti stanje i reagovati kada je potrebno, rekao je on.

Hirurg kaže da se ova bolest vidi, i kod žena i kod muškaraca, primetna je i raširena. Nedovoljno je lečena u celom svetu.

- Mi jesmo nemarniji prema svom zdravlju, iz straha ili ne znam kojih sve razloga odlažemo posetu lekaru. Vene se vide i osećaju se tegobe, svrab, težina u nogama... Vremenom postaju sve gore i problem postaje sve veći, rekao je on.

Bonus video:

08:23

govor Arhimandrita Ilariona u Gračanici povodom godišnjice pogroma

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.