U SRBIJI SE POJAVIO JOŠ JEDAN VIRUS: Najviše napada decu, a od KORONE se razlikuje po SAMO JEDNOM SIMPTOMU
ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

U SRBIJI SE POJAVIO JOŠ JEDAN VIRUS: Najviše napada decu, a od KORONE se razlikuje po SAMO JEDNOM SIMPTOMU

Radi se o stomačnom virusu, koji je vrlo zarazan i javlja se naglo

Objavljeno:

Pored korona virusa, koji se trenutno više dijagnostikuje kod dece, u Srbiji je trenutno povećan i broj mališana koji imaju rotavirus, zbog kojeg se neki čak i hospitalizuju.

Načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj dr Snežana Rsovac, pedijatar-pulmolog kaže da je broj dece inificirane rotavirusom povećan u poslednjih desetak dana.

Radi se o veoma zaraznom virusom, čiji se simptomi malo razlikuju od korona virusa kod dece.

- Rotavirus je infekcija koja se manifestuje dijarejom i povišenom temperaturom, nekada deca i povraćaju. Što su deca manja, mnogu pre mogu da dehidriraju. Vrlo je eskplozivan, odnosno klinička slika brzo počinje, nema nikakvog uvodnog dela - objašnjava dr Rsovac.

Pored toga što se dete pregleda, i ustanovi da li je i neki drugi sistem zahvaćen, na osnovu stolice, odnosno testom se utvrđuje da li ima prisustvo rota ili adeno virusa.

- Za roditelje je bitno da, kada dete ima temperaturu preko 38,3 krenu sa antipireticima. Ako je u pitanju odojče, ne sme mnogo da se čeka da dete ne dehidrira, pa bi se što pre trebalo javiti pedijatru. Kada je veće dete u pitanju, od 4, 5 godina, može se sačekati, ali ako dete ima više od 10 stolica dnevno, sa velikim gubicima, onda treba da bude hospitalizovano - navodi de Rsovac.

Ovaj virus je dodatno ispraznio vrtiće u našoj zemlji. Prema rečima naše sagovornice, rotavirus se otprilike javlja u ovom dobu godine, iako ga ima i tokom cele. Uglavnom se vezuje za kolektiv.

- Retko se javlja leti. S obzirom na to da se brzo prenosi obično se njegovo pojavljivanje vezuje za kolektiv. Dosta je zarazan, prenosi se preko prljavih ruku, te je na neki način to bolest prljavih ruku - kaže dr Rsovac.

Rota virus se, kako kaže, od korona virusa, razlikuje što se on, između ostalih simptoma, ne manifestuje i kašljem, za razliku od kovida 19.

- I korona daje dijareju, povraćanje i jako visoku temperaturu ali to može da bude i kod rota infekcije. Zato je bitno na osnovu epidemioloških podataka i ankete videti da li je neko u porodici imao koronu, da li je iz sredine, kao što je vrtić, eventualno vaspitačica imala kovid infekciju.. Ako nema takvih situacija, onda se radi o rotavirusu.

- U samoj kliničkoj slici ima razlike. Kod rotavirusa deca ne kašlju, nemaju nikakve respiratorne simptome u tom smislu, a kada govorimo o krvnoj slici i CRP-u, to je individualno, i na osnovu toga ne može jasno da se utvrdi da li je rota virus ili korona - objasnila je dr Rsovac.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.