RUKAVIŠNJIKOV ĆE RADITI PARK NA PROSTORU MARINE DORĆOL: Vesić najavio novi projekat
Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni, Foto: Beoinfo

Goran Vesič

RUKAVIŠNJIKOV ĆE RADITI PARK NA PROSTORU MARINE DORĆOL: Vesić najavio novi projekat

Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni

Objavljeno:

U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je danas u Moskvi na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Goran Vesić
foto: Beoinfo

Delegaciju Beograda, koja boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici, predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je podsetio da je Rukavišnjikov autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

"Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni", preneo je Vesić novinarima nakon sastanka.

Dogovoreno je, kaže, da to bude prostor površine oko 6,6 hektara ispred stare termoelektrane „Snaga i svetlost” na Dorćolu.

"Mi ćemo u narednih mesec, dva usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada. Počećemo da radimo Linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana ''Snaga i svetlost'', zajedno sa Vladom Srbije krenućemo u njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle", rekao je Vesić.

Podsetio je da se sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici nalazi na 300 kvadrata i da ima više od 120.000 posetilaca godišnje, a da će se, kada bude premešten u objekat stare termoelektrane, prostirati na skoro 10.000 kvadrata.

Goran Vesić
foto: Beoinfo

"Ispred muzeja, do reke biće urađen park. Posebno sam srećan što je Rukavišnjikov predložio da taj park radi sa mladim srpskim, ruskim i vajarima iz drugih zemalja sveta tako da će to biti ne samo njegovo već i delo tih mladih vajara koji će na taj način moći mnogo toga da nauče", rekao je Vesić.

Pojasnio je da će u parku biti postavljene savremene skulpture, potpuno drugačije od spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

"Mislim da će se naši ljudi, koji Rukavišnjikova gledaju samo kroz spomenik Stefanu Nemanji, iznenaditi jer on je zaista veliki vajar koji ima vrlo širok dijapazon interesovanja i veoma je uspešan u pravljenju različitih skulptura", rekao je Vesić.

Naveo je da Rukavišnjikov ima nameru da otvori svoju akademiju u Beogradu.

"Verujem da će to pomoći da naši vajari uče od jednog od najboljih na svetu, postanu još bolji i da u našoj zemlji mogu da steknu svetsko obrazovanje koje do sada nisu mogli", rekao je Vesić.

Rukavišnjikov je izrazio zadovoljstvo što će zajedno sa mladim vajarima biti zadužen za uređenje parka i dodao da još uvek ne zna kako će skulpture izgledati i kojih će dimenzija biti, ali da mu je drago što će park biti blizu Dunava.

"Uvek je prijatno kada je park u blizini vode", rekao je Rukavišnjikov.

Osim zamenika gradonačelnika, u delegaciji Beograda su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, direktor Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš i savetnica zamenice predsednika Skupštine Beograda Kristina Lukić.

Bonus video:

05:42

ESPRESO REAKCIJA: Evrovizija

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.