KRIZNI ŠTAB: Medicinski deo se zalagao za DRASTIČNE MERE, dok je Goran Vesić predlagao manje RESTRIKTIVNU opciju!
Mere protiv korone će morati da se pooštre, Foto: Tanjug

EPIDEMIOLOŠKE MERE

KRIZNI ŠTAB: Medicinski deo se zalagao za DRASTIČNE MERE, dok je Goran Vesić predlagao manje RESTRIKTIVNU opciju!

Za početak krizni štab treba da se sastane, a iako je u petak najavljeno da će to biti sutra, sednica još nije zvanično zakazana

Objavljeno:

Mere protiv koronavirusa moraće da budu pooštrene, najavila je premijerka Ana Brnabić, a upravo zato sastala se danas s lekarima iz medicinskog dela kriznog štaba, te se očekuje da sutra saopšte usaglašene mere.

Dok medicinski deo insistira na drastičnim merama u trajanju od 10 do 14 dana, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ističe za Kurir da će na sledećoj sednici krizog štaba tražiti da svi koji su primili dve doze vakcine protiv korone mogu na stadione i sportske događaje, a potom i koncerte!

Za početak krizni štab treba da se sastane, a iako je u petak najavljeno da će to biti sutra, sednica još nije zvanično zakazana. Na stolu je više opcija, od statusa kvo, koji je gotovo neverovatan osim u opciji da nema dogovora, preko dodatnog skraćivanja radnog vremena kafića i tržnih centara radnim danima i novog zaključanog vikenda, do potpunog zatvaranja bar na sedam dana. Takođe, trenutno izgleda najmanje verovatan "lokdaun" na dve nedelje.

Vikend za nama je bio zaključan, britanski soj postaje dominantan među Srbima, samo u poslednja 24 sat bilo je 4.226 zaraženih i 25 žrtava koronavirusa, od sutra će i stariji osnovci, uz srednjoškolce, na onlajn nastavu, dok u školskim klupama ostaju samo osnovci od prvog do četvrtog razreda.

Predrag Kon
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dr Predrag Kon je posle prethodne sednice kriznog štaba kazao da treba "minimum 10 do 14 dana da budemo pod merama, jer je virus sada toliko oko nas da je nemoguće zaustaviti ga bez drastičnih mera", što znači da zaključani vikendi i "lokdaun" na nedelju dana više ne znače ništa. - Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo - rekla je Brnabićeva danas u selu Junkovac kod Lazarevca, gde je obišla punkt za vakcinaciju, uz naglasak da medicinski deo kriznog štaba insistira na tome da se pooštre mere. Razume, kako je rekla, zdravstvene radnike, ali se mora razmišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera, koje ne može da se iskontroliše: - Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje, i ekonomske i zdravstvene.

Goran Vesić, Spomenik
foto: Emilija Jovanović

A Vesić traži opciju na drugoj strani - imuna publika na stadione i koncerte! - Grad Beograd će podneti zahtev kriznom štabu da se ljudima koji su revakcinisani dozvoli odlazak, za početak, na sportske utakmice, a kasnije, kada to bude dozvoljeno, i na druge događaje kao što su koncerti - kaže za Kurir Vesić i dodaje da će sutra u prestonici biti vakcinisan 400.000-iti građanin ili građanka, da je više od 27% punoletnih građana primilo vakcinu, a 15.62% i drugu dozu, a u narednim mesecima očekuje da 40 odsto punoletnih bude vakcinisano. - Zašto bi ljudi koji su se vakcinisali i poslušali svoju državu plaćali cenu zbog onih koji ne žele da se vakcinišu? Revakcinisanima treba da omogućimo da žive normalno - ističe Versić i dodaje da će tražiti i da država dopusti revakcinisanima u drugim zemljama da ulaze u Srbiju bez testa, što će oporaviti turizam, a mi vakcinišimo zaposlene u hotelima. Kurir.rs/J.S.S.

KOJE SU OPCIJE MOGUĆE

1. STATUS KVO - prodavnice prehrambene robe rade do 21 sat, apoteke, benzinske pumpe u delu točenja goriva i dostava hrane mogu da rade 24 sata, a sve ostalo, pa i ugostitelji i tržni centri, do 20 sati. Vikendom sve, osim prehrambenih radnji, pijaca, laboratorija i ordinacija, zatvoreno. Ovo je opcija ako svaki dogovor propadne

2. DODATNO SKRAĆENJE RADNOG VREMENA - skraćenje rada svega osim prehrambenih radnji do 17 ili 14 sati radnim danima uz zaključan vikend

3. ZATVARANJE NA SEDAM DANA - zatvaranje svega osim radnji prehrambene robe, ordinacija, laboratorija, apoteka, pumpi i dostave hrane na nedelju dana

4. DRASTIČNE MERE - ZATVARANJE 10-14 DANA - zatvaranje svega osim radnji prehrambene robe, ordinacija, laboratorija, apoteka, pumpi i dostave hrane na 10-14 dana, kako to traži medicinski deo kriznog štaba.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.