POZNATI METEOROLOG DAO PROGNOZU, KOJA ĆE VAS IZNENADITI! Sprema nam se još jedan HLADAN talas
Foto: Printscreen youtube

RHMZ

POZNATI METEOROLOG DAO PROGNOZU, KOJA ĆE VAS IZNENADITI! Sprema nam se još jedan HLADAN talas

Preovlađuje oblačno vreme, dok kiše ili povremenih pljuskova uglavnom ima na severu regiona

Objavljeno:

Početkom naredne nedelje izvesno je postavljanje anticiklona nad oblast Velike Britanije, što znači da će ka nama strujati relativno hladan i vlažan vazduh

Od juče preko regiona struji relativno topao, ali vlažan vazduh sa Atlantika.

Preovlađuje oblačno vreme, dok kiše ili povremenih pljuskova uglavnom ima na severu regiona. Vetra ja slab do umeren, južni, saopštio je meteorolog Marko Čubrilo.

Danas pre podne smanjenje oblačnosti tako da će veći deo prvi dan vikenda biti promenljivo oblačan, ali relativno topao i dosta prijatan. Dominiraće suvo vreme, ali ponegde može biti prolazne kiše ili pljuska. Vetar južni, krajem dana u pojačanju. Jutro bez mraza, a dnevni maksimum od 8 do 15 stepeni

Drugog dana vikenda, već pre podne krajnji severozapad regiona zahvtiće novo, jače naoblačenje koje donosi kišu i moguće pljuskove. Hladan front koji stiže preko središnje Evrope će prvo na severozapadu Hrvatske, a tokom dana i nad ostalim delom regiona doneti jače pogoršanje sa kišom, prolazno jakim i olujnim severnim vetrom i zahlađenjem. Duž severnog Jadrana posle podne olujna bura. Najtoplije će biti na istoku regiona gde se hladan front za sada očekuje u nedelju posle podne. Dnevni maksimum od 4 na severozapadu Hrvatske do oko 19 na jugoistoku Srbije. U noći ka ponedeljku snežna granica u padu na oko 800mnv.

Marko Čubrilo
foto: Printscreen facebook

Početkom naredne nedelje izvesno je postavljanje anticiklona nad oblast Velike Britanije, što znači da će ka nama po istočnoj periferiji tog anticiklona, a pod uticajem ciklona nad Skandinavijom strujati relativno hladan i vlažan vazduh.

Od ponedeljka do četvrtka promenjljivo oblačno, vetrovito i relativno hladno uz nalete padavina. Snežna granica na oko 800mnv, tako da bi prolaznog snega ili susnežice noću ili ujutro moglo biti i u nizijama, posebno uz jače padavine. Duvaće umerne i pojačan, severni i severozapadni vetar, dok će duž Jadrana takođe povremeno biti kiše ili pljuskova uz jaku buru. Dnevni maksimum od 4 do 9, a jutarnji minimum od -2 do 3 stepena.

Oko 19. marta je moguće dalje pogoršanje vremena.

Oko tog datuma, posebno na proračunima ECMWF-a stoji signal za ciklogenezu nad središnjim Mediteranom. Taj ciklon bi se zatim preko juga Italije premeštao ka južnom Jadranu. Sa njegovim približavanjem reionu, jačalo bi severno vazdušno strujanje jer bi položaj centra ciklona bio takav da gotovo ceo region ostaje u hladnom sektoru. Pod uslovom da se sinoptika zaista ovako i razvije od 19. do 22. marta snega bi moglo biti u nizijama regiona.

U nedelju posle podne stiže novo pogoršanje i zahlađenje, zaključio je Čubrilo.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.