KORONA GRIZE SEVER: Novi Sad glavno žarište, vanredna situacija u 40 opština, najviše brinu rezervoari zaraze!
Novi Sad, Foto: Printscreen/Youtube

sve gore

KORONA GRIZE SEVER: Novi Sad glavno žarište, vanredna situacija u 40 opština, najviše brinu rezervoari zaraze!

Trenutno, u Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 213 pаciјenata

Objavljeno:

Pored velikog broja ambulantno pregledanih pacijenata u novosadskoj Klinici za infektivne bolesti, prethodnu noć u Kliničkom centru Vojvodine obeležio je veliki broj primljenih pacijenata na bolničko lečenje sa kovid 19 potvrđenom virusnom infekcijom kao i veliki broj kontrolnih pregleda pacijenata koji se nalaze na kućnom lečenju.

- Trenutno, u Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 213 pаciјenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd kovid - 19. Оd tоg broja kod 18 pacijenatа, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје. I kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа kovid – 19, a s obzirom na težinu kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje se i intenzivna kiseonička potpora – kažu nadležni iz KCV.

Ističu i da su u toj zdravstvenoj instituciji, a s obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata, bili prinuđeni da obezbede dodatne smeštajne kapacitete kao i da reorganizuju ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica.

Тrеnutnо u kоvid sistеmu KCV su: Klinikа zа infеktivnе bоlеsti, Klinikа zа mеdicinsku rеhаbilitаciјu, Klinikа zа аbdоminаlnu hirurgiјu kao i pet intenzivnih jedinica gde se leče pacijenti sa najtežim kliničkim oblicima bolesti.

- Apelujemo na građane da pomognu zdravstvenom sistemu i Kliničkom centru Vojvodine te da se obavezno pridržavaju svih preventivnih zaštitnih mera, kako bi se porast novozaraženih zaustavio. Takođe apelujemo na sve građane da se prijave za proces imunizacije protiv virusa kovid -19, te da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mera, što podrazumeva nošenje zaštitinih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju – poručuju nadležni iz KCV.

Broj aktivnih slučajeva se udvostručio

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa porastom trenda obolevanja i visokim nivoima obolevanja, jer je prema podacima te institucije tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 958 novih slučajeva.

- U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 9.733. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.983. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva. U odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini se gotovo udvostručio - kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Rezervoari zaraze

U strukturi novih slučajeva 841 (87,7%) je dokazan brzim antigenskim testom kod kojeg je potrebna velika količina virusa da bi pokazao pozitivan rezultat.

- Ovi pacijenti, u epidemiološkom smislu, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa i ovi pacijenti nose manju količinu virusa, a koju ovaj test može da registruje. Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 280, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom. Među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75 odsto slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina – objašnjavaju nadležni iz pomenute zdravstvene ustanove.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa te smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema i poziva građane da se vakcinišu u narednom periodu.

Bonus video:

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.