NOVINE U SREDNJIM ŠKOLAMA: Od jeseni ČAK ŠEST NOVIH DUALNIH PROFILA!
Đaci u školama, Foto: EPA / RONALD WITTEK

novine u školama

NOVINE U SREDNJIM ŠKOLAMA: Od jeseni ČAK ŠEST NOVIH DUALNIH PROFILA!

U Ministarstvu prosvete kažu da se novi obrazovni profili otvaraju u skladu sa potrebama privrede

Objavljeno:

U narednoj školskoj godini đacima će u ponudi biti još šest novih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama: tehnicar za oblikovanje nameštaja i enterijera, stolar, trgovinski tehničar, tehnicar štampe, obućar i teničar operativne forenzike.

U Ministarstvu prosvete kažu da se novi obrazovni profili otvaraju u skladu sa potrebama privrede.

"Za sada imamo 120 škola, oko 900 kompanija i oko 10.000 učenika koji se školuju po dualnom modelu. Za narednu školsku godinu biće otvoreno još 3.300 mesta. Prošle godine upisano je 2.447 učenika, ako ove godine budemo uspeli da upišemo 3.300 učenika to će biti sjajan rezulatat", rekla je savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Ona je za Tanjug rekla da ukoliko se popune sva mesta, to bi značilo da će u narednoj školskoj godini biti oko 1.000 više upisanih učenika po dualnom modelu obrazovanja.

"Drago mi je što su roditelji i učenici shvatili da je dualno obrazovanje dodatni kvalitet oduvek kvalitetnom srpskom modelu obrazovanju", navela je ona i pojasnila da se po dualnom modelu teoretsko znanje stiče u školama, a praktično u kompanijama.

Grujić kaže da su u pripremi četiri studijska programa po dualnom modelu na fakultetima i da će od oktobra prvi studenti moći da upišu studije po dualnom modelu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media