TRI VARIJANTE NA STOLU KRIZNOG ŠTABA: Ne gine nam NEKA VRSTA LOKDAUNA, izvesno je radno vreme PRODAVNICA I APOTEKA
Tri varijante, Foto: Espreso.co.rs

nove rigoroznije mere?

TRI VARIJANTE NA STOLU KRIZNOG ŠTABA: Ne gine nam NEKA VRSTA LOKDAUNA, izvesno je radno vreme PRODAVNICA I APOTEKA

U petak će, sudeći prema najavama, biti donete nove rigoroznije mere protiv korona virusa, a u "igri" su tri moguće opcije

Objavljeno:

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija biće održana u petak u 15 sati, a prema ranijim najavama članova štaba, na toj sednici trebalo bi da bude doneta odluka o eventualnom pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

Medicinski deo Štaba je za potpuno zaključavanje, barem na sedam do 10 dana, za šta se i založio na prethodnoj sedici u ponedeljak, kada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za par dana.

Što se tiče uvođenja vanrednog stanja, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je Srbija daleko od uvođenja takvog stanja, a i predsednik Aleksandar Vučić naveo je da ne misli da smo blizu vanrednog stanja. On je istakao da su lekari u pravu i da svi moraju da budu mnogo disciplinovaniji.

Kon je naglasio i da medicinski deo štaba neće odustati od onoga šta su i tražili - minimum zatvaranja na sedam dana, iako je svima jasno da bi trebalo tako da bude i na više (na 2 do 3 nedelje).

Pred nama su 3 opcije

Ako je sudeći prema tim najavama, vanrednog stanja i policijskog časa neće biti, ali nam sigurno ne gine neka vrsta "lokdauna" jer je više puta ponovljeno da su postojeće mere dosta blage i gotovo "neprihvatljive".

Za prethodni vikend, Krizni štab je doneo mere koje su podrazumevale da ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 14 sati, pa bi i ovog vikenda to mogao da bude slučaj.

Ugostiteljski objekti - kafići i restorani, kao i tržni centri radili bi u tom slučaju ponovo skraćeno, a prodavnice prehrambene robe po uobičajenom radnom vremenu do 21 sat.

Druga opcija je zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe na sedam do deset dana, ali bez uvođenja policijskog časa i vandrednog stanja.

Za kraj ostaje i treća solucija koja bi podrazumevala zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe, ali samo tokom predstojećeg vikenda, eventualno skraćenje ranog vremena preko nedelje.

U sva tri slučaja trebalo bi da prodavnice i apoteke ostaju otvorene do 21 sat, a dežurne apoteke 24 sata kao i do sada.

Bonus video:

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.