ON JE IZ ČEŠKE, A ONA IZ NEMAČKE! Romeo i Julija su NAJSLAĐI PAR u BEO ZOO VRTU, za MAJ najavljuju PRAVLJENJE BEBE!
De Brazza majmuni, Foto: Privatna arhiva

beo zoo vrt

ON JE IZ ČEŠKE, A ONA IZ NEMAČKE! Romeo i Julija su NAJSLAĐI PAR u BEO ZOO VRTU, za MAJ najavljuju PRAVLJENJE BEBE!

Kako kaže Kristijan, oni su "ambasadori" svoje vrste i zbog toga oni pomažu zoološkom vrtu, na direktan način, u misiji obrazovanja

Objavljeno:

Danas je bio veoma zanimljiv dan za ekipu Espresa! Naime, ponovo smo se uputili u Beo Zoo vrt, kako bi posetili i upoznala se sa novim članovima zoološkog vrta. U pitanju su mužjak i ženka jedne interesantne vrste majmuna, a to su De Brazza majmuni. Biolog Beo Zoo Vrta Kristijan Ovari nam je detaljno ispričao sve što treba da znamo o ovom prelepom paru.

Ovi stanovnici centralne Afrike nisu poput ostalih primata. Značajno se razlikuju po svom neobičnom izgledu, odnosno njuški obojenoj u maslinastu, bež ili crvenu boju. Leđa životinje su široka i snažna. Njegova "karakteristika" je svetlocrvena pruga na prednjem delu tela. Zbog istaknute bež boje ispod brade majmuna, izgleda kao da ima brkove.

Kako kaže Kristijan, oni su "ambasadori" svoje vrste i zbog toga oni pomažu zoološkom vrtu, na direktan način, u misiji obrazovanja. Ono što je još zanimljivo jeste što su u pitanju mužjak i ženka, koji su došli iz totalno različitih krajeva - ženka je došla iz Nemačke, a mužjak iz Češke.

Romeo i Julija, kako su ih nazvali drugi novinari, su srazmerno mlade životinje, imaju otrpilike pet godina, a u proseku mogu da dožive 25. godinu. Zbog njihovih godina biolog Kristijan se nada da će otprilike u maju mesecu, kada ženka uđe u svoj estrusni ciklus, kada sazri, krenuti u parenje i dobiti mladunčad. Takođe se nada da će u toku ove godine uspeti da naprave spoljašnji ispust kako bi mužjak i ženka mogli više istraživati.

Takođe ono što je biologa ostavilo bez reči i što ga je veoma prijatno iznenadilo jeste što su se veoma brzo ženka i mužjak prilagodili jedno na drugo. Kako kaže Kristijan, to se desilo prilikom njihovog hranjenja. Oboje su prišli hrani i ženka je prva krenula ka mužjaku odnosno krenula je na "njegovu" teritoriju. Mužjak prihvata tu igru i penje se na drvo kako bi dao do znanja da je on dominantan, alfa mužjak, vladar svog terena. Polako kreće suptilna igra. Ženka se penje ka mužjaku i on se polako pomera okrenutim leđima od nje. Igra se razvila do toga da jeu jednom trenutku mužjak samo legao i ženka mu prilazi i počinje da ga bište i timari (što predstavlja znak poverenja). Od tad ih nisu razdvajali.

Na pitanje kako ovaj par provodi dan, Kristijan je rekao da uglavnom, 80 posto svog vremena provode pretraživanjem substrata i zbog toga osoblje razbacuje deo hrane po ispustu kako bi par mogao da ispolji svoje prirodno ponašanje. Takođe vole da se penju po postavljenim policama i visećim elementima i tako istražuju svoj prostor, jer kod svih primata najveća motivacija jeste sakupljanje hrane i istraživanje teritorije.

Najveći deo komunikacije sa njima ide preko hrane. Naravno, u toku dana ih posećuju veterinar i Kristijan i tako vode računa o njihovom ponašanju. Ali ključ uspeha u celoj ovoj priči jeste osoblje koje direktno radi sa njima, jer oni ulazeći u kavez, čisteći i obilazeći, mogu mnogo bolje da steknu uvid u to šta se dešava.

1 / 1 Foto: Beo Zoo Vrt

Što se tiče njihove ishrane, najviše jedu lišće kao i vlaknaste tvorevine, a tokom zime, zbog nedostatka lišća, kuvaju im se čajevi kako bi dobili te vitamine koje bi prirodno dobili iz lišća. Naravno hrane se i izdancima i izbojcima bambusa, kao i mnogim drugim biljkama koje upotpunjuju njihovu ishranu.

Na pitanje kakvog su karaktera Romeo i Julija, Kristijan je rekao da su vrlo blagog karaktera, jer su odrasli uz ljude i da, zapravo sve životinje koje odrastaju u zoološkim vrtovima su naučene na interakciju sa ljudima i ne gledaju ih kao pretnju. Takođe znaju da su ljudi konstantan izvor hrane, zabave i razonode tako da u većini slučajeva životinje ne predstavljaju problem.

Mužjak de Brazza majmuna mnogo je veći od ženke. Težina mu je od 6 do 8 kg, a njena od 3 do 4 kg. Ovaj predstavnik faune jedan je od najboljih korektora u divljini. Više voli da živi sa članovima porodice. Na čelu svake grupe ovih životinja je vođa, otac porodice.

Gotovo čitav period budnosti životinja provodi na vrhu stabla. Zahvaljujući svojim ogromnim, poput hrčka, vrećicama za obraze, majmun Brazza može prikupiti do 300 grama hrane u usnu šupljinu, sprečavajući krađu od strane drugih pojedinaca.

De Brazza majmuni su najveći predstavnici porodice cerkopiticida (majmuni Strarog sveta). Ova vsta majmuna je zanimljiva jer dolaze iz Centralne Afrike i žive u šumskim, močvarnim predelima, na krošnjama drveta.

Biolog Kristijan je izjavio da je otvaranje ovakvih programa kod nas jedan veliki korak napred za zoološki vrt, jer su se tako uhvatili u koštac sa progresom i idu u tim pravcima evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma.

1 / 5 Foto: Beo Zoo Vrt

Bonus video:

(Espreso/D.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.