PRVO OBRAĆANJE PATRIJARHA PORFIRIJA: Moj prvi osećaj, jeste osećaj straha!
Patrijarh Porfirije, Foto: Emilija Jovanović

NAROD SLUŠA

PRVO OBRAĆANJE PATRIJARHA PORFIRIJA: Moj prvi osećaj, jeste osećaj straha!

Moj prvi osećaj, dominantni osećaj, jeste osećanje straha

Objavljeno:

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije večeras je gost u emisiji “Upitinik” Olivere Jovićević i priča o svim izazovima pred kojim je Srbija i SPC.

-Moj prvi osećaj, dominantni osećaj, jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i vremenom koje nosi patrijarh. S obzirom da u najširoj javnosti imamo loše predrasude o crkvi, pa se crkva često doživljava kao da je to neka institucija koja ima svoja pravila. Naravno, crkva sve to ima, ali je ona pre svega telo Hristovo. Crkva postoji kao mogućnost za najdublju potrebu svakog čoveka. Crkva se bavi smislom postojanja- rekao je patrijarh Porfirije.

– Naravno ni u snu nisam mogao da pomislim da ću biti patrijarh kada sam bio mlad. Oduvek sam imao želju da živim u nekoj tišini.Kasnije sam to i učinio i otišao sam u manastir da živim u manastiru. Kada sam kao mladić iznosio neke svoje potrebe, mnogi su mi govorili da moram da slušam crkvu. Kada je trebalo da se bira mitropolit za Zagreb, vladika Irinej me zvao u svoju keliju u Patrijaršiju. Imao sam jake emocije, suze su mi išle kada sam ušao, i tražio sam da ostanem u Kovilju – dodao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije se prisetio svoje nedavne posete selu Majske Poljane kod Gline koje je najteže stradalo u potresu pred kraj prošle godine.

Patrijarha je u poseti dočekao i Pavlov unuk Lazar koji je na pitanje što želi onako ganut i kroz suze odgovorio “Novu kuću”. Domaćin je goste odveo do njegove teško oštećene rodne kuće, svinjca i gospodarskih zgrada

– Dali smo prilog malom Lazaru. Pitali smo ga šta će da kupi za to, on je zaplakao i rekao da će dati za popravku kuće – kaže patrijarh.

Patrijarh o svojim željama da “živi u tišini”, ali i najavama da će biti dinamičniji od svojih prethodnika.

– Kada je reč o stavovima crkve nikada neću nametati svoje mišljenje već su izaći u javnost nakon razgovora sa mojom braćom episkopima – kaže patrijarh Porfirije.

O Kosovu i kosovskom zavetu, kao pupčanoj vrsti koja nas povezuje sa našom duhovnošću.

– Da je Kosovo deo Srbije ne postoji nikakva dilema, Kosovo je deo Srbije, a stav crkve je toliko puta u Saboru izrečeno da kada vih ja rekao nešto sada to bi bilo suvišno. Kosovo je zaprosto za nas i kolevka našeg naroda, to je za nas tema našeg identiteta- istakao je patrijarh.

Bonus video:

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.