NIJE NAM CILJ DA KAŽNJAVAMO, KOMPANIJA PREMIUM ČIKEN MORAĆE DA BUDE PRIMER DRUGIMA, rekla je Irena Vujović
Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, Foto: Youtube printscreen

zaštita životne sredine

NIJE NAM CILJ DA KAŽNJAVAMO, KOMPANIJA PREMIUM ČIKEN MORAĆE DA BUDE PRIMER DRUGIMA, rekla je Irena Vujović

Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pohvalila je danas zajedničku akciju republičke i pokrajinske inspekcije nadležne za poslove zaštite životne sredine, koje su nakon prigovora građana obavile kontrolu i pokrenule postupak protiv kompanije "Premium Čiken d.o.o Žitište" zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama.

"Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, jer je to u interesu svih nas. Želim da pohvalim brzu reakciju i timski rad republičke i pokrajinske inspekcije, koje su odmah po prijavi građana izašle na teren, utvrdile problem i pokrenule postupak. Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi, ali nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza vezano za zaštitu okoline", rekla je Vujović, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ona je dodala da od kompanije "Premium Čiken" očekuje da što pre otkloni sve nepravilnosti, i da ubuduće bude samo dobar primer za druge.

Inspektori su, prilikom kontrole kompanije utvrdili da klanica i prerada rade sa 40 odsto kapaciteta i da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju.

Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom na to da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija. Takođe, izveštaji pokazuju prekoračenja graničnih vrednosti za HPK, BPK, suspendovane materije i fosfor.

Od ostalih nepravilnosti utvrđeno je da izveštaji o ispitivanju otpadnih voda nisu u propisanoj formi, nije ugrađen merač protoka otpadnih voda i ne vodi se dnevnik uređaja za prečišćavanje.

Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije donet ni novi plan.

Nadležni inspektor će preduzeti zakonom predviđene mere. O stanju vezanom za korišćenje objekta za konfiskat obaveštena je veterinarska inspekcija, navodi se u saopštenju.

(Espreso / Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.