GOJKOVIĆ: MI NISMO NAROD ZLOČINACA VEĆ ŽRTAVA! Podržavam projekte poput filma "Dara iz Jasenovca"
Maja Gojković, Foto: printscreen

MAJA GOJKOVIĆ O JASENOVCU

GOJKOVIĆ: MI NISMO NAROD ZLOČINACA VEĆ ŽRTAVA! Podržavam projekte poput filma "Dara iz Jasenovca"

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice SNS Nevene Djurić da li će država nastaviti da podržava filmove u kojima se govori o srpskim žrtvama.

Objavljeno:

Srbija će nastaviti da podržava projekte poput filma "Dara iz Jasenovca" kako bi se setili svih naših žrtava, ali i pokazali svetu da mi nismo narod zločinaca, kakvim nas oni predstavljaju, već narod žrtava, izjavila je juče ministarka kulture Maja Gojković.

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice SNS Nevene Djurić da li će država nastaviti da podržava filmove u kojima se govori o srpskim žrtvama.

Gojković je zahvalila režiseru filma "Dara iz Jasenovca" Predragu Gagi Antonijeviću što je posetio Narodnu skupštinu, ali i ukazala na veliku važnost scenaristkinje Nataše Drakulić za taj film.

Ministarka je istakla da je ona meta napada i dodala da nije zaslužila da bude napadana pitanjima kada je napisala scenario.

"Oni koji su nju juče napadali pokazali su neznanje, jer su navodili rečenice koje su opšte poznate, a jedna od njih je: 'Samo ti, sinko, radi svoj posao'. To nije napisao Lordan Zafranović, ni Nataša Drakulić, to je nešto što znamo svi", rekla je Gojkovićeva.

Dodaje da oni koji napadaju režisera, scenaristu i glumce zapravo napadaju žrtve Jasenovca.

"Žao mi je kroz šta je prolazila čitava ekipa filma i što su bili žrtve jedne političke kampanje protiv filma koji samo govori o istini i golgoti kroz koju je srpski narod prošao", rekala je Gojković.

Istakla je da je film "Dara iz Jasenovca" značajan jer govori o onome o čemu su, dodaje, Srbi kao nacija ćutali decenijama i bili prinuđeni da "od sebe skrivaju istinu".

Gojković podseća da se o događajima u Jasenovcu nikada nije učilo u školama i najavila sporazum sa Ministarstvom obrazovanja o pisanju udžbenika u kojima, kako kaže, ništa neće biti skriveno.

"Narod koji se trudi da zaboravi ono što mu se dešavalo u prošlosti, neće imati budućnost. Zato moramo da učinimo da budemo ponosni kao narod i da slika o nama ne bude lažna koju su pokušavali godinama da poture po svetu, a to je da smo mi narod zločinaca, ne, mi smo narod žrtava", proučila je Gojković.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.