NEVEROVATNO: U Srbiji 67.300 ulica i dalje bez naziva
Ulica, Foto: Printscreen/Google Streetview

ULICE BEZ IMENA?

NEVEROVATNO: U Srbiji 67.300 ulica i dalje bez naziva

"Važno je da sve ulice budu obeležene", kazala je Obradović

Objavljeno:

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je danas 33 opštine i grada u Srbiji da budu efikasniji u sređivanju adresnog registra, ističući da u 21. veku u našoj zemlji postoji 67.300 ulica koje su neobeležene.

Obradović je u Skupštini Srbije, na sednici u okviru koje narodni poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, pozvala te opštine i gradove da daju predloge za nazive ulica i navela da ukoliko nemaju svoje predloge, mogu da se obrate Ministarstvu koje će im pomoći predlozima iz registra naziva ulica koji se koriste u Srbiji.

Podsetila je da je adresni registar projekat vredan dva miliona evra, a da služi tome da se imenuju ulice koje za sada nisu imenovane i obeleže brojevima zgrade i kuće koje nisu numerisane.

"Važno je da sve ulice budu obeležene", kazala je Obradović.

Građanima Srbije koji sada stanuju u ulicama koje nisu obeležene poručila je da neće imati dodatnih troškova prilikom menjanja adrese.

"Država će snositi sve troškove prilikom promena naziva ulica", navela je Obradović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, nadovezujući se na temu adresnog registra, kazala je da je Vlada pokrenula taj projekat 2016. godine.

"To je bio kompleksan proces kojim smo svi zajedno uvodili zdrav razum i red u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi", kazala je Brnabić.

Ocenila je da je sramotno da više od 50 odsto satnovništva nije imalo adresu.

"To je bio jedan od pokazatelja da bivšu vlast nije bilo briga kako ljudi žive, nisu dovodili investicije, otvarali radna mesta. Mogli su makar da srede da svaka ulica dobije naziv i broj", istakla je Brnabić.

Navela je da je ove nedelje održan sastanak sa javnim preduzećima kako bi ona počela da preuzimaju podatke iz adresnog registra.

Prema njenim rečima, rezultat toga će biti olakšanje privredi i građanima da kada se presele ne moraju da obevštavaju svaki organ, već će o promeni adrese obavestiti samo jedan.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.