SRPSKA DOKTORKA SNEŽANA IZNELA ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Tiču se odnosa testiranih i pozitivnih, OVO NIKAKO NIJE DOBRO
Očekuje da će u narednom periodu, ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, doći do povećanja broja pozitivnih., Foto: Printscreen/Youtube/Novo Jutro

korona

SRPSKA DOKTORKA SNEŽANA IZNELA ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Tiču se odnosa testiranih i pozitivnih, OVO NIKAKO NIJE DOBRO

Očekuje da će u narednom periodu, ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, doći do povećanja broja pozitivnih.

Objavljeno:

U narednom periodu očekuje se dodatno povećanje broja zaraženih, ako se ne budu poštovale epidemiološke mere!

U laboratoriji "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije dnevno se obradi od 900 do 1.200 uzoraka, kaže rukovodilac te laboratorije Snežana Jovanović i dodaje da je od prošle nedelje u porastu procenat pozitivnih testova na virus korona u odnosu na ukupan broj obrađenih uzoraka.

Jovanović je rekla da je pozitivnost u proseku oko 30 odsto, što je, ukazuje, značajno više nego prethodnog meseca kada je pozitivnost bila oko 20 odsto.

Navela je da se ukupan broj uzoraka na dnevnom nivou ne povećava, jer su i druge laboratorije počele da rade PCR testove i podsetila da sada postoje i brzi antigenski testovi, koji su i namenjeni za više od 10 odsto pozitivnosti.

Kapacitet laboratorije "Vatreno oko" je 2.500 uzoraka, a Jovanović napominje da su jedno vreme obrađivali od 3.000 do 3.200 uzoraka.

"U septembru smo u kontinuitetu nedelju dana imali više od 3.000 uzoraka dnevno. U toku dva dana imali smo 3.200 PCR rezultata na dnevnom nivou", navodi Jovanović.

Kako kaže, o ozbiljnosti i obimu tog posla najboje ukazuje podatak da je služba za mikrobiologiju koja je referentna za HIV infekciju, virusne hepatitise, tuberkulozu na godišnjem nivou obrađivala od 1.200 do 1.400 uzoraka za HIV i oko 450 PCR testova za tuberkulozu.

Ona je navela da više ne stižu uzorci iz cele Srbije, te da u "Vatreno oko" stižu uzorci iz kovid ambulanti u Beogradu, pojedinih kliničkih centara, ali iz Novog Pazara i okoline.

Od trenutka kada se uzorak primi u laboratoriju, rezultati se izdaju u roku od 24 sata, najkasnije 48 sati, rekla je Jovanović.

Navodi da se očekivalo smanjenje broja novozaraženih, da su u jednom periodu imali 600 do 800 uzoraka, ali da je ponovo došlo do povećanja, nakon, smatra, povratka sa skijališta, mini odmora...

Očekuje da će u narednom periodu, ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, doći do povećanja broja pozitivnih.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.