DOKTORKA ELENA RAZBILA SVE MITOVE O VITAMINU DE: Da li bi trebalo da uzimamo D, D2 ili D3 i koji je najkorisniji?
Vitamin D, Foto: AP

ovako od sad

DOKTORKA ELENA RAZBILA SVE MITOVE O VITAMINU DE: Da li bi trebalo da uzimamo D, D2 ili D3 i koji je najkorisniji?

Radi se o tome da većina lekara kada preporučuje ovaj suplement, jednostavno ne završi naziv

Objavljeno:

Naučne studije su potvrdile da u prevenciji pojave težih oblika kovida-19, najviše pomaže vitamin D, koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma.

Kako se ovaj nutrijent u našem telu sintetiše putem Sunca, a kako u zimskom periodu gotovo da nema sunčeve svetlosti, jedini način da organizmu obezbedimo dovoljnu količinu jeste putem suplemenata. Ono, pak, što mnoge buni kada ga kupuju jeste da li treba da uzmu vitamin D ili D3 i koja je razlika između njih.

Doktorka Elena Pereligina, terapeut, reumatolog i lekar preventivne medicine objasnila je za ruske medije u čemu je razlika.

"Zapravo, radi se o tome da većina lekara kada preporučuje ovaj suplement, jednostavno ne završi naziv, pa izostavi 3. U apoteci nećete naći suplement pod nazivom 'vitamin D'. D3 je holekalciferol, nutrijent koji se proizvodi pod kožom pod uticajem sunca", kaže dr Elena.

"Vitamin unosimo u telo ili putem ultraljubičastih zraka ili suplementacijom, a tu su u ponudi D2 ili D3", objasnila je ruska doktorka.

Razlika između vitamina D2 i D3 je u poreklu. Prvi dolazi iz biljnih izvora, kao što su divlje pečurke, kao i od obogaćene hrane, poput mleka ili proizvoda od žitarica.

Vitamin D3 uglavnom dolazi iz životinjskih izvora kao što su riblje ulje, masna riba, jetra i žumance. Kada je vaša koža izložena sunčevoj svetlosti, ona proizvodi vitamin D3.

O tome kada je najbolje da se uzima i u kojoj dozi, objasnio je imunolog prof. dr Borislav Kamenov, doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

"Može na kašičicu, možeda se nakapa u sok, u supu, kako hoćete. Ujutru, takođe, uopšte nije bitno, nema razlike. Vitamin D je vrlo važan, ne postoji nutrijent koji je važan i moćan kao on. On prevenira autoimune bolesti, deluje protiv bakterija i virusa", kaže doktor.

Bonus video

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.