HRVATI NEĆE AUTOMATSKI PRIZNAVATI DIPLOME STEČENE U SRBIJI: Traže nostrifikaciju, važe nova pravila
Diplomci iz Srbije i BiH moraće da nostrifikuju svoju diplomu, propisuje Zakon o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija, Foto: Dado Đilas

diplome

HRVATI NEĆE AUTOMATSKI PRIZNAVATI DIPLOME STEČENE U SRBIJI: Traže nostrifikaciju, važe nova pravila

Diplomci iz Srbije i BiH moraće da nostrifikuju svoju diplomu, propisuje Zakon o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija

Objavljeno:

U Hrvatskoj ubuduće neće biti automatski priznavane visokoškolske diplome stečene u Srbiji i BiH, piše Večernji list.

Diplomci iz Srbije i BiH moraće da nostrifikuju svoju diplomu, propisuje Zakon o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija.

Agencija za nauku i visoko obrazovanje ima ovlašćenje da proveri vrednost diploma stečenih u zemljama koje nisu članice EU, a to su u Hrvatskoj uglavnom one stečene u Srbiji i BiH.

Do sada su se te diplome priznavale automatski, a sada se to menja, a novo pravilo važiće i za diplome koje su izdale legitimne i priznate visokoškolske ustanove.

Prema Pravilniku o vrednovanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija, u obzir će se uzimati isključivo stepen postignutih znanja, veština i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom. Ako ta kvalifikacija nije na jednakom nivou kao u Hrvatskoj, nosioci takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati da nadoknade razliku. Telo nadležno za postupak vrednovanja inostrane visokoškolske kvalifikacije moraće ubuduće u obzir uzeti pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju u Hrvatskoj, a to su: nivo, radno opterećenje, kvalitet, profili i ishodi učenja, a zatim procenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

– Spomenuta procena u tom smislu nesporno određuje da li je podnosilac zahteva za priznavanje inostrane diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj (stručno i/ili akademsko priznavanje, nastavak obrazovanja ili zaposlenje) te može li se dodeliti alternativno, delimično ili uslovno priznavanje, objasnio je tako se ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Bivša ministarka Blaženka Divjak, svojevremeno je navela da nema zakonskih osnova za obustavu postupka priznavanja stranih diploma. Ona je tada naglasila da kriterijum priznavanja ne bi trebalo da se odnosi samo na Srbiju i BiH, već na sve one u kojima se stiču kvalifikacije koje nisu izdala visokoškolske ustanove koje nisu prošle postupak spoljnog vrednovanja usklađenosti s evropskim standardom.

Ovakva odluka neće se primenjivati retrogradno, tako da nosioci takvih diploma iz prošlosti ne moraju da strahuju a će im neko i zvanično potvrditi da nisu kompetentni.

Takođe, tom odlukom niko ne može da tumači da diplome iz Srbije i BiH nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stepen obrazovanja koji im je istaknut na diplomama.

(Espreso / 24Sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.