GLAVNI UDAR MOŽE SE OČEKIVATI OVE NEDELJE, ZABRINJAVA SVE VEĆI BROJ ZARAŽENE DECE: Dr Zdravković upozorila
Marija Zdravković, Foto: Printscreen

korona

GLAVNI UDAR MOŽE SE OČEKIVATI OVE NEDELJE, ZABRINJAVA SVE VEĆI BROJ ZARAŽENE DECE: Dr Zdravković upozorila

posebno zabrinjava sve veći broj zaražene dece!

Objavljeno: 23.02.2021. 10:37h
  • 127

Broj novoobolelih od korone u Srbiji raste već dve nedelje, epidemiolozi upozoravaju da se glavni udar može očekivati ove nedelje, a posebno zabrinjava sve veći broj zaražene dece!

Broj novoobolelih od korone u Srbiji raste već dve nedelje, epidemiolozi upozoravaju da se glavni udar može očekivati ove nedelje, a posebno zabrinjava sve veći broj zaražene dece!

Situacija je ozbiljna, ali moramo da sačekamo šta će se desiti ove nedelje. Tada ćemo imati sliku šta se dešavalo na skijalištima tokom prazničnih dana. Takođe, uočeno je oboljevanje i kod mlađe populacije, i to me malo plaši. Tu, međutim, ne mislim samo na srednjoškolce, već i na starije osnovce. Mlađi su dobrim delom pošteđeni, ali imamo i među malom decom obolele od virusa korona - napomenuo je prof. dr Branislav Tiodorović.

Kako za "Blic" kaže rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić, primećuje se blagi porast obolelih mališana koji zahtevaju hospitalizaciju.

- Nije toliko strašna situacija, trenutno imamo devetoro dece na odeljenju, ali taj broj stalno varira. Recimo, pre desetak dana imali smo svega troje hospitalizovanih pacijenata, onda je taj broj naglo skočio na 15 tokom vikenda uoči praznika - objašnjava dr Ostojić.

Međutim, kako kaže, primetan je povećan broj pregleda u ambulantama.

- Uglavnom je reč o starijim osnovcima i srednjoškolcima, što je i očekivano, budući da se su vratili s raspusta. S druge strane, ne znamo da li su se zarazili u školi ili u porodici, jer su uglavnom i roditelji zaraženi, a znamo da su mnogi od njih iskoristili praznike da odu na zimovanje. Srećom, ta deca imaju blage simptome i ne zahtevaju hospitalizaciju, ali je zaista povećan broj pregleda - napominje dr Ostojić.

Da je više zaražene dece ne samo u Beogradu nego i u drugim gradovima, svedoči i primer iz Arilja gde je u protekloj nedelji došlo do naglog porasta broja novozaraženih virusom korona.

Većina novozaraženih deca i njihovi roditelji

- Veliku većinu novoinficiranih čine deca do 15 godina i njihovi roditelji. Značajnijih kršenja epidemioloških mera i okupljanja u opštini nije bilo, pa se pretpostavlja da su se zarazili na zimovanjima i mini-odmorima. Pošto su zaraženi mahom mlađi ljudi, učenici osnovnih škola, svi oni imaju izuzetno lake kliničke slike sa blagim simptomima - rekao je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Podsetimo, zbog povećanog broja obolelih đaka, još pre nedelju dana sve srednje, ali i pojedine osnovne škole u Vranju privremeno su bile prešle isključivo na onlajn nastavu. Više zaraženih beleži i Kragujevac.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media