JUČE REKORDAN BROJ PRIJEMA U BATAJNICI: 60 pacijenata leglo u bolnicu, doktorka Adžić zabrinuta zbog okupljanja
Tatjana Adžić Vukićević, Foto: Printscreen/youtube

KORONA ŽARIŠTE

JUČE REKORDAN BROJ PRIJEMA U BATAJNICI: 60 pacijenata leglo u bolnicu, doktorka Adžić zabrinuta zbog okupljanja

juče je bilo rekordan broj prijema, 60 pacijenta je leglo u bolnicu.

Objavljeno:

Danima je najviše novoobolelih u Beogradu. Sve je više i prvih pregleda u kovid ambulantama i onih na bolničkom lečenju. Porast broja pacijenata beleži i kovid bolnica u Batajnici.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da je epidemijska situacija veoma teška i da je zdravstveni sistem prenapregnut.

U bolnici u Batajnici trenutno je 470 bolesnika što je porast od 10 do 20 odsto u odnosu na pretghodnih 15 dana.

Prema rečima doktorke Adžić, juče je bilo rekordan broj prijema, 60 pacijenta je leglo u bolnicu.

U jedinicma intenzivne nege nalazi se 60 pacijenta, od kojih su 32 intubirana.

U petak je, kaže, otvorena još jedna poluintenzivna jedinica sa 40 mesta, a ono što zabrinjava što će morati da otvore i jednu intenzivnu jedinisu kapaciteta 20 kreveta.

Ukazala je da je najveći broj pacijenta između 40 i 50 godina, kao da je otprilike isti broj muškaraca i žena koji su hospitalizovani.

Mesta ima, jer se radi o jednoj ustaljenoj dinamici prijema i otusta i za ovo je zaslužan jedna veli timski rad lekara, kaže doktorka.

- Ima oko 400 mesta u drugom delu bolnice, ali za to mora da se opredeli dovoljan broj kadra, zdravstvenih radnika, što znači da ćemo sada biti primorani da iz bolnica koje nisu u kovid sistemu povlačimo anesteziologe, lekare razičitih profila specijalnosti - istakla je doktorka Adžić Vukičević.

Navodi da su veća okupljanja ljudi dovela do porasta obolevanja, kao i odlazak na najviše došlo zbog odlaska na zimovanja.

- Ti mladi su odlazili na odmore, na skijanje i oni su se vraćali zaraženi. Većina njih nije znala da su zaraženi i oni su se vraćali svojim roditeljima i prijateljima i tako su obolevali kao kontakti - objasnila je doktorka.

Ukoliko dođe do još većeg porsta obolelih, kovid bolnica u Batajnici je spremna, kaže doktorka i dodaje da očekuje pomoć matične baze Kliničkog centra Srbije, da se popune jedinice intenzivnog lečenja sa lekarima zdravstvenim radnicima, navela je doktorka Tatjana Adžić Vukičević.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.