TITO JE 1961. GODINE ODRŽAO ŽESTOK GOVOR U KOJEM JE POMENUO JASENOVAC: Morate sami da ČUJETE njegove reči! (VIDEO)
Josip Broz Tito, Foto: Printscreen

titov govor

TITO JE 1961. GODINE ODRŽAO ŽESTOK GOVOR U KOJEM JE POMENUO JASENOVAC: Morate sami da ČUJETE njegove reči! (VIDEO)

Mnogi rekacionari na Zapadu otvoreno govore da ne vole našu zemlju, štaviše mnogi je i mrze, ali mi to razumemo.

Objavljeno: 23.02.2021. 08:25h
  • 403

Govor Josipa Broza Tita nakon Drugog svetskog rata, tačnije iz 1961. godine šeruje se ovih dana, povodom navoda da je "genocid u Jasenovcu skrivan decenijama".

Tito se u ovom govoru osvrće na dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama u to vreme, kada su neki konzervativni političari odlučili da zajedno sa danom pomena na američke heroje u Drugom svetskom ratu slave i dan koji slavi ustašku tvorevinu NDH.

Titov govor je pre svega usmeren prema Amerikancima i njihovim diplomatama. 

Deo Titovog govora vam prenosimo u celini, a održao ga je prilikom proslave 20-godišnjice ustanka naroda Jugoslavije u Užicu.

- Mi znamo da ima dosta ljudi u svetu koji ne vole našu zemlju. Mnogi rekacionari na Zapadu otvoreno govore da ne vole našu zemlju, štaviše mnogi je i mrze, ali mi to razumemo. Oni gledajući na našu zemlju polaze iz svojih ličnih, klasnih interesa, a kada se radi o takvom jednom drastičnom slučaju kao što je priprema održavanja neke ustaške svečanosti u Americi i njeno povezivanje sa danom uspomene na američke žrtve u Drugom svetskom ratu onda se tu ne radi samo o interesima pojedinaca koji iza toga stoje. Ima li veće ironije od izjednačavanja ustaša sa palim američkim vojnicima protiv kojih su se Pavelićevi borili u prošlom ratu? Zar se mogu onih 150.000 ustaša koji su poginuli u borbi protiv naše narodnooslobodilačke vojske, koja je u Drugom svetskom ratu bila saveznik Amerikanaca izjednačiti sa palim američkim vojnicima, sa onim istim avijatičarima koje su ustaše hvatale i ubijale, kada su bili prisiljeni da se spuste na teritoriju koju su ustaše kontrolisale? Zar američki narod može da dozvoli da na dan kada on proslavlja uspomenu na svoje pale sinove, tu uspomenu skrnave ustaške izbeglice istovremenim pomenom svojoj paloj ustaškoj sabraći? Mi ne možemo verovati da su američki građani, narod koji je izgubio svoje sinove u borbi protiv fašističkih viteških armija u čije redove spadaju i Pavelićevi koljači mogu složiti da se na taj način i uopšte u njihovoj sredini odaje počast ustaškim krvnicima koji su pobili na stotine hiljada srba i hrvatskih rodoljuba. Gospodin, član Kongresa koji se zalaže za tu ustašku proslavu, bolje bi bilo da dođe ovde kod nas i da obiđe samo jedno mesto na kome je bio ustaški logor smrti, recimo Jasenovac i da neposredno od tamošnjeg naroda vidi i čuje šta su ustaše radile u vreme rata u ovoj našoj zemlji - završio je Tito. 

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media