KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO GRAĐANIMA SRBIJE: Dr Gojković i Dr Janković o komplikovanoj situaciji (VIDEO)
Konferencija za medije, Foto: Kurir TV

VAŽNO

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO GRAĐANIMA SRBIJE: Dr Gojković i Dr Janković o komplikovanoj situaciji (VIDEO)

Nova konferencija za medije

Objavljeno: 15:49h

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, održana je danas s početkom u 15.00 časova u Palati Srbija.

Novi presek

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2.632 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 14 pacijenata.

Na respiratoru su 152 pacijenata.

Građanima se obraćaju dr Zoran Gojković i Dr Radmilo Janković.

Izazov za zdravstveni sistem

- Brojevi zaraženih i hospitalizovanih i dalje na visokom nivou i i dalje veliki izazov za zdravstveni sitstem u Srbiji, naveo je dr Gojković.

Kontrola objekata

- Bilo je dosta neprijatnih slika, sve inspekcije su bile na terenu i na teritoriji Srbije je za samo četiri dana izvršeno 1581 nadzor u centralnoj Srbiji. Ono što zabrinjava jeste da je najveći deo mera kršen u velikim gradovima i da smo imali dosta kršenja mera u planinskim centrima.

Potom se obratio i dr Radmilo Janković zamenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš

- Brojevi zaraženih i hospitalizovanih su na visokom nivou i dalje veliki izazov. VIdeli ste da brojevi najteže obolelih na respiratorima je iznad 100 i to je veće od onoga prethodnih dana, situacija je komplikovanija - rekao je dr Radmilo Janković.

Istakao je da stagnira broj hospitalizovanih i pacijenata na jedinicama intenzivne nege.

- Dogovoreno je da težiste zbrinjavanja kovid pacijenata bude u Batajnici i Kruševcu - istakao je on.

Doktor Goran Stevanović upozorio je ranije danas će se zatražiti pooštravanje mera u slučaju da se epidemiloška situacija pogorša.

On je rekao da se to pre svega odnosi na skraćivanje radnog vremena ugostitelja i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

Kazao je i da broj novozaraženih korona virusom raste, ali da su takođe u porastu i oni pacijenti koji zahtevaju hospitalizaciju.

Radmilo Janković
foto: Kurir Tv

O kršenju mera

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da je tokom prethodnih dana jasan porast u broju slučajeva gde su epidemiološke mere kršene.

- Dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana. Mogu da vam kažem da je tokom prazničnih dana odrađen 1.581 nadzor u centralnoj Srbiji. Ono što zabrinjava jeste da je najveći deo mera kršen u velikim gradovima i zimskim centrima. Velik broj mandatnih kazni je isporučen. Naš prvenstveni apel je da se svi pozovemo na maksimalnu odgovornost, rekao je Gojković.

- Možete kazniti nekoga hiljadu puta. Doćemo opet u situaciju da ćemo morati da idemo u drastičnije mere. Ako budemo poštovali epidemiološke mere iz ovoga lakše izaći", dodao je on i naveo da "nimalo nije naivna situacija" u koju možemo doći ako nastavimo ovako da se ponašamo.

Situacija u domovima za stare

On je istakao da je doneta odluka da se vakcinisanim stanarima domova za stare omoguće posete, kao i njihov izlazak iz domova.

- Veliki problem nakon svega ovoga, ne samo za starije ljude, je problem mentalnog zdravlja. Svi želimo što pre da se vratimo u normalne tokove. Krizni štab je doneo odluku da se, u ustanovama gde je to moguće, da se pacijentima koji su vakcinisani omogući poseta od strane rodbine. Sve je to dosta otežano. Pokušavamo što je moguće više. Epidemija unutar doma donosi ogroman rizik, smatra Gojković.

Dr Radmilo Janković iz kliničkog centra u Nišu poručio je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje komplikovana.

- Brojevi zaraženih i hospitalizovanih i dalje na visokom nivou i i dalje veliki izazov za zdravstveni sitstem u Srbiji, naveo je on i dodao da su brojevi najteže obolelih na respiratorima iznad 100 i to je veće od onoga prethodnih dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.