KAKO DA RAZLIKUJEMO ALERGIJU OD KOVIDA? Jedan simptom je isti, lekar iz Kliničkog centra SVE OBJASNIO!
Kašalj, Foto: Dado Đilas

Čuvajte se

KAKO DA RAZLIKUJEMO ALERGIJU OD KOVIDA? Jedan simptom je isti, lekar iz Kliničkog centra SVE OBJASNIO!

On je podsetio da se kod alergija ne javljaju bol, temperatura i malaksalost

Objavljeno:

Pacijenti koji su preosetljivi na polen poslednjih dana sve više se žale na respiratorne tegobe. Ali, mnogi su u nedoumici da li je reč o alergijskoj reakciji ili infekciji korona virusom koja daje slične simptome.

Dr Žikica Jovičić iz Kliničkog centra Srbije objašnjava kako da razlikujemo alergiju od kovida 19.

- Gubitak čula mirisa je karakterističan za kovid 19, a može da se javi i kod alergija. Ali, kod alergija on je postepen i povezan sa zapušenjem nosa, nikad nije tako nagao i nije propraćen gubitkom čula ukusa – rekao je dr Jovičić za RTS.

On je podsetio da se kod alergija ne javljaju bol, temperatura i malaksalost.

- Osoba koja pati od alergija može da oseća pospanost i da slabije spava, da se budi tokom noći sa simptomima. Opšte stanje loma u organizmu koje prati virusna infekcija, a pogotovu nedostatak vazduha koji je kontinuiran, za razliku od napada koji se javlja kod alergija, može da ukaže na kovid 19 – istakao je Jovičić.

Prema njegovim rečima, ako osoba nije sigurna da li ima alergiju ili kovid 19, trebalo bi da se javi u dom zdravlja i da uradi krvnu sliku, pa i faktore zapaljenja.

- CRP kod alergija nikada nije povišen – naglašava dr Jovićić i dodaje da postoji manji broj pacijenata koji mogu imati i alergiju i kovid 19.

U tom slučaju bi, ističe dr Jovičić, primarno trebalo lečiti kovid 19:

- Ima nekih radova koji govore da lekovi protiv alergije pozitivni utiču, odnosno potpomažu smanjenju intenziteta kovid infekcije, ali je fenomen vrlo blag, na nivou 5 do 10 odsto. Neki lekovi koji se koriste za alergiju, kao lokalni antihistaminici koji se stavljaju u nos, čak po nekim radovima mogu malo da preveniraju razvoj kovid infekcije, mogu da utiču kao neka terapija.

Jovičić kaže da je preporuka da pacijenti koji imaju alergijsku astmu u sklopu kliničke slike alergije na polen nastave sa svojom terapijom.

- Pošto se daju kortikosteroidi kao standardni deo terapije za teže kliničke slike, primećeno je da, iako je u početku bilo mišljenje da će pacijenti sa bronhijalnom astmom imati teže kliničke slike, to, na sreću, nije slučaj. Neka terapija koja se daje za alergiju ima i povoljan efekat prilikom kovid infekcije – zaključio je dr Jovičić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.