UŽAS U KRAGUJEVAČKOM SELU: Treći napad pasa lutalica na ovce, stravična scena zatekla domaćinstvo Paunović
Niko ne vodi računa o lutalicama, Foto: Profimedia

STRAŠNO

UŽAS U KRAGUJEVAČKOM SELU: Treći napad pasa lutalica na ovce, stravična scena zatekla domaćinstvo Paunović

Pokolj su napravila dva psa lutalice, od kojih je jedan pobegao, a drugi se i dalje vrzmao oko kuće

Objavljeno:

U domaćinstvu Paunović u Popovićima psi lutalice su zaklali četiri i ranili pet ovaca; od maja prošle godine – ovo je treći napada pasa lutalica na ovce koje gaji ova porodica.

Kada je Radonja Paunović iz sela Popovići kod Kraljeva pre nekoliko jutara otišao da obiđe ovce u toru, zatekla ga je stravična slika ovaca prekrivenih krvlju. Ne zna se šta je bilo teže gledati, preklane ovce ili one teško ranjene, jedne su se borile za dah, drugima su visili delovi tela. Tri ovce su bile mrtve, četvrta je naknadno uginula od povreda, a pet ovaca je prestravljenog pogleda tumaralo. Jedna od ovaca se od stresa ubrzo čak ojagnjila.

Pokolj su napravila dva psa lutalice, od kojih je jedan pobegao, a drugi se i dalje vrzmao oko kuće.

– Ma to je užasno, ovce u haosu, katastrofalna scena. Jedan pas je pobegao, drugi ostao tu, ništa nisam smeo da uradim. Tog psa su službenici Zoohigijene posle uhvatili, vidi se da je lovački, ali nije bio čipovan. Ovo se ponavlja treći put, niko ne vodi računa o tim lutalicama, ne vidim rešenje – priča Radonja Paunović.

Njegov otac Srećko Paunović vrlo je emotivno doživeo gubitak ovaca, ponajmanje iz materijalnih razloga:

– Nije meni problem da kupim, nadoknadiću ja ovo, ali ja sam te ovce gajio za porodična veselja koja smo planirali. Krivo mi je kad nešto tako čovek planira, a ono ispadne naopako. Bespomoćni smo, ovo je treći put da nam se ovako dešava, niko od nadležnih ništa, kuče je zaštićenije od nas – kaže Srećko Paunović, a njegov sin Nemanja dodaje da ne drže ovce iz materijalnih razloga, već zato što vole i zato što je to bila tradicija u njihovom domaćinstvu.

Kako do obeštećenja?

Dušica Paunović, Srećkova supruga i majka Radonje i Nemanje za kraljevački portal KRUG kaže da je zvanična procedura u ovakvim slučajevima komplikovana i dodatno na štetu vlasnika ubijenih domaćih životinja:

– Okrenula sam bezbroj telefona, jedni su nas upućivali na druge: od policije, preko komunalne milicije, zoohigijene, opštine, pravobranilaštva… Na kraju su nam rekli da veterinari treba da naprave zapisnik, a to košta 1.500 dinara. I ako ranjena životinja naknadno ugine, onda je to zaseban zapisnik i opet košta 1.500 dinara. Sami plaćamol i lečenje, a i ako dobijemo obeštećenje, teško da će podmiriti te troškove.

Grad Kraljevo je postupak u slučajevima kada štetu nanose psi lutalice regulisao Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva za naknadu štete koja nastaje pri vršenju komunalnih delatnosti.

Bonus video:

(Espreso/krug.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.