MALA SARA IMA 17 TUMORA NA MOZGU I SVAKOG DANA IMA NEKOLIKO EPI NAPADA: Hjuston joj je JEDINA NADA
privatna arhiva, Foto: Profimedia

otkrivamo

MALA SARA IMA 17 TUMORA NA MOZGU I SVAKOG DANA IMA NEKOLIKO EPI NAPADA: Hjuston joj je JEDINA NADA

Svakodnevno ima nekoliko epileptičnih napada

Objavljeno: 00:02h

Sara Nikolić ima dve godine i sedam meseci, a život i bolest već je tuku iz najjačih topova.

Imala je samo tri meseca kada je dobila prvi epileptični napad.

Nakon ispitivanja ustanovljeno je da ima tuberoznu sklerozu. Na mozgu ima ukupno 17 tumora, koji su sada beningni, ali je neizvesno da li će i kada oni preći u maligne.

Malena Sara zbog ove teške dijagnoze ne odrasta kao njeni vršnjaci.

Ne govori.

Svakodnevno ima nekoliko epileptičnih napada.

Svakog napada, kako nam objašnjava njen tata Danilo Nikolić, Sara je svesna.

- Konstatuje ih, tačno zna šta joj se dešava i veoma se uplaši. Mama Tanja je stalno uz nju, i svaki epi napad prolaze zajedno, čekajući trenutak da napad prestane - objašnjava tata Danilo, koji živi odvojeno od njih jer trenutno radi u kovid centru Zemunske bolnice.

- Radim sa kovid pacijentima, borim se za tuđe živote, a sve vreme mislim i na borbu mog deteta i na njen život - kaže nam Sarin hrabri tata Danilo.

Devojčica se trenutno leči na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Pije antiepileptičnu terapiju, a tumori su tu i ne tretiraju se. Od 17 tumora, jedan se nalazi na oku, a ima i promene na koži.

Dok njeni vršnjaci bezbrižno odrastaju, igraju se u parkovima i igraonicama, Sara boravi kod kuće, iz koje vrlo često odlazi u bolnicu. Na učestalim je kontrolama od strane neurologa, kardiologa, nefrologa, oftaomologa, fizijatra i pedijatra.

Spasa ima. Operacija u Hjustonu za nju predstavlja jedino rešenje.

- Primaran je pregled u Texas Children’s Hospital u Hjustonu, radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda na osnovu kojih će se znati koji bi hirurški zahvat bio najbolji za Saru, kao i sprovođenje samog zahvata. Jedan odlazak u Hjuston i hirurški zahvati kojima će se odstraniti tih 17 tumora trajno će joj rešiti njeno zdravstveno stanje - priča nam tata Danilo, dodajući da će se tada znati da li su tumori uzrok epilepričnih napada.

Sara inače, zbog ovako teškog zdravstvenog stanja, mnogo zaostaje za svojim vršnjacima. Kako ne govori, i nakon operacije u Hjustonu njena porodica će morati da se upusti u još jednu borbu. Tada će morati da radi sa logopedom i defektologom, kako bi uspela da u razvoju sustigne svoje vršnjake.

Za Sarino lečenje u Hjustonu potrebno je 270.000 evra. Do sada je sakupljeno 40.000 evra, a porodica živi za dan kada će tu sumu sakupiti, i kada će njihova mala heroina dobiti novu šansu za život.

Pošaljite SMS

Ako želite da pomognete to možete učiniti slanjem SMS poruke sa tekstom 948 koja se šalje na broj 3030.

Ukoliko poruku želite da pošaljete iz Švajcarske, Upišite human948 i pošaljite SMS na 455.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.