OZBILJNO UPOZORENJE DARIJE KISIĆ, PAMET U GLAVU: Može biti veoma opasno
Foto: Printscreen

NE SME SE ZABORAVITI NA MERE ZAŠTITE

OZBILJNO UPOZORENJE DARIJE KISIĆ, PAMET U GLAVU: Može biti veoma opasno

Ministarka Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba, rekla je da u epidemiologiji apsolutni brojevi nisu merilo rizika ni obolevanja ni umiranja, niti su merilo za donošenje definitivnih odluka, već služe za orijentaciju

Objavljeno: 22:43h

Ministarka rada Srbije, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se zbog dobrih vesti u vezi s vakcinacijom ne sme zaboraviti na poštovanje epidemioloških mera.

Ona je u Beogradskoj hronici RTS-a upozorila da broj zaraženih ponovo raste i da se srahuje od povratka sa zimovanja, da se organizuju se ilegalne žurke na kojima je mnogo ljudi, bez poštovanja protivepidemijskih mera.

Ministarka Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba, rekla je da u epidemiologiji apsolutni brojevi nisu merilo rizika ni obolevanja ni umiranja, niti su merilo za donošenje definitivnih odluka, već služe za orijentaciju.

Precizirala je da su validni pokazatelji stanja procenat pozitivnih od svih testiranih, koliki procenat njih zahteva hospitalizaciju i koliki procenat je na respiratoru.

- To jesu stvarni pokazatelji. Poslednjih dana svaki peti ili juče svaki četvrti testirani je poztitivan na prisustvo virusa. Nošeni smo talasom dobrih vibracija u vezi sa vakcinacijom, ali ne smemo da posustajemo i da se predamo, imamo oružje u svojim rukama, vidimo kraj ako se nastavi ovako kako je planirano, ali i dalje sve zavisi od nas i našeg ponašanja - rekla je ministarka.

Strože mere?

Ona je govorila i o tome kakve mere mogu biti preduzete za srečavanje širenja infekcije.

- Šta su oštre mere? Restrikcije postojećih, uz mnogo bolju kontrolu koja je sve bolja i bolja. Ništa novo ne može da se kaže. Održavanje fizičke distance i zatvaranje određenih objekata, što smo iskusili u prethodnom periodu, pa smo popuštali kada je došlo do bolje situacije - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Istakla je da nema velikog manevarskog prostora i da nema policajca za svakog za nas da nas kontroliše šta radimo u kući, u društvu prijatelja.

- Koga mislimo da varamo ako organizujemo okupljanja gde mislimo da nas niko neće videti, sebi pravimo štetu i onima koje smo pozvali - upitala je Kisić Tepavčević.

Rekla je da je dosta često čula – bio je veći broj ljudi od dozvoljenog, provejavaju te informacije, ali tako činimo sebi nažao i to moramo da shvatimo.

Vakcina je moćno oružje i krenuli smo u protivnapad, ali ne možemo da pobedimo virus ako ne iskontrolišemo svoje ponašanje - zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.