RUSI NAM DALI ZELENO SVETLO: Uskoro počinje proizvodnja ruske vakcine protiv kovida na Torlaku
Uskoro počinje proizvodnja, Foto: Profimedia

UPRAVO SAOPŠTENO

RUSI NAM DALI ZELENO SVETLO: Uskoro počinje proizvodnja ruske vakcine protiv kovida na Torlaku

Popović je kazao da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije

Objavljeno: 15:44h

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu Torlaku počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

Popović je rekao da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove zadovoljna onim što je videla u Torlaku.

- Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri meseca sa malim izmenama. Pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana - rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju Torlak.

Rekao je i da prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na Torlaku i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu.

Popović je kazao da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na Torlaku.

- Što se tiče druge faze, potrebno je jos nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća - rekao je Popović.

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković kaže da ta ustanova poseduje tehničko- tehnološke uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve, te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvere.

Navodi i da taj institut poseduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne vakcine, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

- Posedujemo linije za punjenje koje imaju mogućnost za punjenje u različite vrste kontejnera, a svaka tehnologija može da se prilagodi na odgovarajući način i za odgovarajuće potrebe - navela je Stoiljković.

Ona je poručila da je dobro što građani imaju mogućnost da se vakcinišu birajući vakcinu, ističući da su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju.

- Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije - istakla je Stoiljković.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.