DOBRE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU, POTVRĐENO JE: Stiže još 50.000 vakcina IZ RUSIJE
Korona vesti, Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

korona vesti

DOBRE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU, POTVRĐENO JE: Stiže još 50.000 vakcina IZ RUSIJE

BocanHarčenko ističe da Rusija ne želi da od proizvodnje vakcine pravi ''globalno nadmetanje''

Objavljeno:

Prema informacijama dobijenim iz Moskve, novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik stiže u Srbiju danas ili sutra, ubeđen sam da će sve ići svojim tokom - potvrdio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

On podseća da je isporuka vakcina bila ključna tema u telefonskom razgovoru ruskog i srpskog predsednika, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, pre nekoliko dana i dodaje da postoje svi preduslovi da se u Srbiji proizvodi ruska vakcina protiv korona virusa - Sputnjik V, i da to potvrđuje i najavljeni dolazak delegacije ruskih stručnjaka koja u četvrtak 11. februara stiže u Srbiju.

Ističe da Rusija ne želi da od proizvodnje vakcine pravi ''globalno nadmetanje'', već da joj je cilj da zajednički međunarodni napori na tom polju budu što efikasniji.

Bocan-Harčenko naglašava da će dolazak tima ruskih stručnjaka, koji će u Srbiji boraviti nekoliko dana kako bi utvrdili uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik V na "Torlaku", biti iskorak napred u saradnji Rusije i Srbije u oblasti vakcinacije kao odgovora na pandemiju korona virusa.

- Sa nestrpljenjem čekamo dolazak delegacije. Mislim da će to pomoći nastavku masovne vakcinacije u Srbiji, koja je na prvom mestu u tom procesu koji je sada najznačajniji za svaku zemlju - kaže Bocan-Harčenko o najavljenom dolasku stručnjaka iz tri ruske institucije - Ministarstva za industriju, Fonda za direktne investicije, kao i proizvođača vakcina, naučnog instituta "Gamaleja".

Ističe da, kada je reč o proizvodnji Sputnjik V vakcine, koja je, kako primećuje, jedna od najtraženijih u Srbiji, postoji obostrana zelja i na ruskoj i na srpskoj strani za to, ali da se još uvek ne može govoriti o pojedinostima.

- Zbog toga i dolazi delegacija ruskih stručnjaka da napravi zaključak šta je moguće, gde je moguće, u kakvim vremenskim okvirima - navodi ambasador.

Podseća da se je proizvodnja te vakcine već počela u Indiji, Južnoj Koreji, Brazilu i Kini, kao i da je Mađarska dobila podršku za zvaničnu registraciju cepiva Sputnjik V. Zasad je vakcina dobila dozvolu u 19 zemalja.

Kako kaže, interes za proizvodnju pokazuje i Austrija, a svakog dana raste i broj zemalja koje, kako navodi, izražavaju opredeljenost za nabavku Sputnjik V vakcine.

Bocan-Harčenko smatra da je u ovom trenutku važno što Evropska agencija za lekove razmatra upotrebu ruskog cepiva koje je, kako podseća, agencija Blumberg označila kao ''najveći naučni prodor Rusije od perioda Sovjetskog saveza''.

Na pitanje da li očekuje da vakcine prestanu da budu sredstvo geopolitičke borbe, Bocan-Harčenko kaže da je od početka epidemija i istraživanja o vakcinama, stav i jasna globalna poruka Rusije da je ta zemlja spremna i otvorena za zajednička naučna istraživanja u toj oblasti, za njihovu razmenu, kao i za pružanje tehnologija za proizvodnju drugim zemljama.

- Spremni smo da sarađujemo sa svima, to smo pokazali na primeru Srbije, a počela je saradnja i sa kompanijom Astra Zeneka. Verujemo da je prednost u saradnji i zajedničkoj proizvodnji - naglašava Bocan-Harčenko.

Dodaje da je skoro polovina zaposlenih u ambasadi Rusije u Beogradu vakcinisano na ''Torlaku'' Sputnjik V cepivom, a da je sutra njegov termin za vakcinaciju.

- Ja sam upisan za sutra i nadam se da ću imati slobodnog vremena u rasporedu - kaže ambasador.

Izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što su omogućili da se zaposleni u ambasadi vakcinišu što je, kaže, veoma cenjen prijateljski odnos.

Bocan-Harčenko navodi da veliko interesovanje građana Srbije za rusku vakcinu koje, kako je ukazao, prema pojedinim anketama dostiže više od 40 odsto, odraz prijateljskih i bratskih odnosa dve zemlje i međusobnog poverenja, ali i rezultat objektivnih podataka o delotvornosti Sputnjik V vakcine, uključujući i ocene časopisa ''The Lancet''.

- Kada je krenula priča o ruskoj vakcini, još u fazi testiranja, stizala su nam pitanja građana širom Srbije kada će vakcina stići u Srbiju. Bilo je istraživanja koja pokazuju da se više od 40 odsto građana izjasnilo u prilog Sputnjik V vakcini, a verujem da je sa porastom njene reputacije i ugleda, taj procenat možda i veći - navodi Bocan-Harčenko.

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.